Qualcomm

December is traditiegetrouw de maand waarin Qualcomm zijn nieuwe high-end SoC’s aankondigt, dit jaar is dat niet anders met de Qualcomm Snapdragon 855 SoC – deze zou enorme prestatieverbeteringen bieden.


Dinsdagavond bracht Qualcomm al een teaser voor de nieuwe Snapdragon 855 SoC, waar er vooral werd gepraat over de komst van 5G naar smartphones vanaf 2019. Ook werd er tijdens de presentatie op woensdag veel gesproken over 5G-netwerken, zo zal OnePlus een van de eerste fabrikanten zijn om in 2019 een 5G-smartphone op de markt te brengen; EE heeft voor Europa een exclusieve deal weten te bemachtigen om als eerste het toestel in het Verenigd Koninkrijk op de markt te brengen. Verder ging de chipfabrikant ook in op de details van de SoC (System On a Chip) zelf, waaronder de interne opbouw van de cores en de GPU – maar ook de ingebouwde X24 modem, zoals WinFuture al eerder had vermeld, kwam aan bod.

Voor de nieuwe chip wisselt Qualcomm tevens naar een geheel nieuw procedé, van 10- naar 7nm, het gaat daarmee achter HiSilicon aan die met de Kirin 980 ook al de wissel heeft gemaakt naar een kleiner 7nm procedé. De prestatiewinst zou dit jaar komen te liggen op 45 procent met de nieuwe Kyro 485 kernen. Deze prestatiewinsten worden geholpen door het wisselen naar een nieuw referentiedesign van ARM, om te beginnen zijn er vier kernen gebaseerd op de ARM Cortex-A76 cores. Een van deze cores draait op maximaal 2,84 GHz, terwijl de drie andere kernen op maximaal 2,42 GHz draaien. Verder zijn er nog vier energiezuinige kernen aanwezig, in de vorm van ARM Cortex A55-kernen, geklokt op maximaal 1,8 GHz.

Meer rekenkracht voor AI

Artificiële intelligentie wordt ook in smartphones steeds belangrijker, om bijvoorbeeld betere foto’s te kunnen schieten. Daar heeft Qualcomm dit jaar voor het eerst ook aan meegedacht, vorig jaar, met de Qualcomm Snapdragon 845 SoC, waren daar namelijk nog geen optimalisaties voor doorgevoerd. Met de Hexagon 690-processor biedt het bedrijf naar eigen zeggen tot driemaal meer rekenkracht voor AI-taken, ook kan de Hexagon 690-processor van de SoC samenwerken met de Kyro 485 rekenkernen en de Adreno 640 GPU. Bij welke taken de processor getest is – dus wat de daadwerkelijke prestatieverbeteringen zijn, is niet bekend – ook is het nog onbekend hoe fabrikanten de nieuwe processor kunnen aanspreken voor specifieke AI-taken.


Goed om nog even terug te komen op de GPU van de Snapdragon 855 SoC, deze zou namelijk tot twintig procent extra rekenkracht bieden ten opzichte van de Snapdragon 845. Dit komt vooral gaming op de smartphone ten goede, dat geldt overigens ook voor de Snapdragon Elite Gaming Experience, dit ‘protocol’ zou op een vergelijkbare manier als de GPU Turbo-boost van Huawei de klokfrequenties van de GPU moeten verhogen. Ook is de nieuwe Vulkan 1.1-API onderdeel van de Elite Gaming Experience, al is de kans groot dat je deze naam zelf nooit tegen gaat komen – fabrikanten maken er vaak een gewoonte van om een andere naam te geven aan de functies die onder licentie staan bij Qualcomm. Als laatste maakt de GPU het mogelijk om schermen met een 120 Hz verversingsfrequentie zonder problemen aan te sturen, en is er ondersteuning voor 10-bit kleuren en de rec2020 kleurruimte.

Qualcomm X24-modem

Als laatste heeft Qualcomm ook voldoende gewijzigd als het gaat om de geïntegreerde modem, bij de Snapdragon 845 ging het nog om de X20-modem, terwijl de Snapdragon 855 een X24-modem bevat. Aan de naam te zien lijkt er vrij weinig te zijn veranderd, maar toch heeft Qualcomm behoorlijke veranderingen door kunnen voeren – zo gaat de maximale downloadsnelheid omhoog van 1.2 Gbit/s naar 2.0 Gbit/s. De maximale uploadsnelheid ligt op 316 Mbit/s, terwijl de Snapdragon 845 niet boven de 150 Mbit/s uitkwam. Ook voor Wi-Fi verbindingen heeft Qualcomm wijzigingen aangebracht, zo is er ditmaal ondersteuning voor Wi-Fi 6, oftewel 802.11ax. Ook heeft Qualcomm ondersteuning voor WPA3 toegevoegd aan de chip.

Wanneer we de eerste smartphone gaan zien met de nieuwe SoC is niet bekend, maar dat er al smartphones met de chip in ontwikkeling zijn, dat is wel duidelijk. CES en MWC staan niet meer ver weg, dus het zou zo maar kunnen dat we tijdens deze evenementen een bak aan nieuwe telefoons met de SoC gaan zien.