Nieuws

Google neemt afscheid van Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Intussen is het zeven jaar geleden dat Android 4.0 verscheen. Google heeft nu besloten om de Play Services-ondersteuning hiervoor stop te zetten.

“Out with the old, in with the new”, is een uitspraak die ook van toepassing is op technologiebedrijven. Bepaalde technologie, zowel software als hardware, raakt na een tijdje te gedateerd om nog op de markt te houden. Zo heeft Google nu besloten om de zijn Play Services-ondersteuning voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich te beëindigen. Gezien de distributiecijfers is dit geen onlogische keuze.

Zeven jaar geleden mochten we kennismaken met Android 4.0, wat de naam Ice Cream Sandwich meekreeg. En tot nog toe is Google nog steeds niet afgeweken van die typische naamgeving, waarbij steeds opnieuw wordt gekozen voor een willekeurige zoetigheid. Ondertussen zit het marktaandeel van smartphones met Android 4.0 echter onder de 1%. Volgens cijfers van Google zou nog maar 0,3% van de huidige Android-apparaten de software bevatten.

Concreet

Na een korte rekensom, gemaakt door The Verge, komt dit neer op zo’n 6 miljoen toestellen. De kans is dus reëel dat enkelen onder jullie nog steeds zelf een smartphone hebben met Android 4.0 of mensen zullen kennen bij wie dat het geval is. Voor Google is die 0,3% weliswaar niet voldoende om de Play Services te blijven ondersteunen op die Android-versie.

In de praktijk houdt deze stopzetting in dat smartphones met Android 4.0 de update naar Play Services versie 14.7.99 (en later) niet meer zullen ontvangen. Na verloop van tijd zullen bepaalde apps dus ook niet meer (naar behoren) werken, omdat er geen updates meer zullen doorkomen. Voor ontwikkelaars houdt dit bijgevolg ook in dat zij zich niet langer rekening moeten houden met de compatibiliteit voor Android 4.0. Hiermee wordt de oudste Android-versie die nog ondersteund wordt, Android 4.1 Jelly Bean, wat momenteel nog een distributiepercentage van 1,1% heeft.

Als je dus nog een smartphone zou hebben met Android 4.0 Ice Cream Sandwich, raden we je aan om te upgraden naar een recenter model.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business