Nieuws

Microsoft verzamelt altijd gegevens in Windows 10, zelfs al schakel je dit handmatig uit

Zijn er bedrijven die tegenwoordig niet uit zijn op het verzamelen van data? Je zou echter verwachten dat je met een opt-out de dataverzameling stopzet, in Windows 10 lijkt nu een bug te zitten die dat toch doorzet.

Met de lancering van Windows 10 werd duidelijk dat de fabrikant een geheel nieuwe visie voor ogen had; het zou niet langer elke paar jaar een nieuwe Windows-versie uitbrengen, maar in plaats daarvan krijgt het besturingssysteem nu tweemaal per jaar een onderdelenupdate die grote wijzigingen aanbrengt aan de functionaliteiten voor Windows. Dat zorgt er echter wel voor dat er in de basis minder losse licenties voor nieuwe Windows versies verkocht worden, een gevolg van het aanbieden van Windows als een service (SaaS, Software as a Service). Microsoft moet tegelijkertijd wel zijn kosten terugverdienen, en doet dit met advertenties in Windows 10. Dat gebeurt op basis van de persoonsgegevens die het bedrijf heeft verzameld, ook verzamelt de softwaregigant data om het besturingssysteem te ‘personaliseren’.

Wetgeving omtrent deze praktijken verplichten dat Windows de gebruiker een optie geeft om dit, naar gelang hij/zij dit fijn vindt, in- of uit te schakelen. In Windows is er dan ook de mogelijkheid om dit in- en uit te schakelen, al blijkt uit berichten op Reddit dat dit toch niet zo blijkt te werken zoals ervan verwacht mag worden – data zou, aldus de berichten, zelfs nog na het uitschakelen van de dataverzameling, naar de servers van Microsoft gestuurd worden. Het is wel belangrijk om te weten waar Microsoft deze dataverzameling voor uitvoert; volgens Microsoft zou het gaan om onder andere de functie om, na je computer opnieuw te hebben opgestart, door te blijven gaan met het werken aan je documenten. Daarnaast is de ‘tijdlijn’ functie gebaseerd op deze vorm van dataverzameling in Windows 10.

Uitschakelen dataverzameling

In de basis staat deze vorm van dataverzameling in Windows 10 altijd ingeschakeld – zo kwam bij mij naar voren toen ik in de instellingen van mijn Windows-apparaten dook. Gelukkig is dit wel uit te schakelen, maar zoals dus blijkt uit de berichtgeving, werkt dit niet zoals verwacht. Mocht Microsoft dit oplossen, dan kan je de functie alvast uitschakelen via Instellingen, Privacy gevolgd door ‘Activiteitsgeschiedenis’. Daar kan je, naar gelang je dit nodig zou vinden, alle opties uitzetten zodat er totaal geen data door Microsoft verzameld wordt – ook kan je daar reeds verzamelde data beheren en verwijderen. Let wel, het werken aan bestanden die voor het opnieuw opstarten open stonden, is niet meer mogelijk als je de dataverzameling stopzet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business