In mei kondigde Huawei aan dat het een centrum rond cybersecurity zou bouwen in Brussel en nu is het zover. Het centrum is gebouwd en opent begin maart.

Advertentie

Er heersen steeds meer vragen rond cybersecurity, databescherming en privacy en Huawei wil iedereen van een antwoord voorzien via het centrum. Het wordt dus een plaats voor mensen met vragen, maar anderzijds ook een plaats waar kan worden nagedacht over betere oplossingen.

De opening gaat gepaard met een onfortuinlijke timing. Het Belgische Centrum voor Cybersecurity onderzoekt namelijk de Chinese producent wegens verdenkingen van spionage. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek, kan het zelfs zo verlopen dat de overheid apparatuur van Huawei gaat weren. Onder andere Proximus en Orange Belgium maken gebruik van netwerkapparatuur van Huawei.

In De Tijd valt een reactie van Belgische woordvoerder Jurgen Thysmans te lezen. “Het initiatief voor dit centrum dateert al van voor de hele heisa losbarstte. Daaruit blijkt dat cybersecurity altijd al een belangrijk thema was en dat we dat hoog in het vaandel dragen.”

Advertentie