Nieuws

Chrome OS krijgt in januari met versie 72 de langverwachte update naar Android 9.0 Pie

Chrome OS hangt momenteel nog op Android 7.0 Nougat, gelukkig gaat dat snel veranderen: met een beta-update van Chrome OS (versie 72) is er een upgrade naar Android 9.0 Pie aanwezig.

Google heeft al jaren zijn eigen besturingssysteem voor op laptops en desktops, Chrome OS. Vooral de Chromebooks met Chrome OS zijn zeer populair, deze zijn namelijk allemaal relatief betaalbaar, met de uitzondering van een aantal opties die Google zelf aanbiedt. Een tijdje geleden kreeg de Google Pixelbook al een update naar Android 9.0 Pie in de beta fase voorgeschoteld, al bleven andere Chromebooks toen nog buiten schot. Nu de update in een nieuwe beta fase begint te komen ziet het er ook naar uit dat alle andere laptops en desktops met Chrome OS de update naar Chrome OS 72 zullen ontvangen. Dit gaat gepaard met een update naar Android 9.0 Pie, een must: momenteel heeft Chrome OS nog Android 7.0 Nougat als onderliggende basis.

De update die in januari zal beginnen met uitrollen naar de Chromebooks zorgt dus voor de overstap naar Android 9.0 Pie en geeft het besturingssysteem daarmee ook deels een nieuw uiterlijk. Waar de Chromebooks met Android 7.0 Nougat nog een relatief ‘vierkant’ uiterlijk hadden, is dat met Android 9.0 Pie grotendeels opgelost. Zo heeft het instellingen-menu veel ronde elementen meegekregen, ook de weergave van Google Assistant, een nieuwe functie in Chrome 72, heeft een rond uiterlijk meegekregen. Om maar gelijk terug te komen op de Google Assistant, die is met Chrome OS 72 voor het eerst aanwezig op de Chromebooks. Je kan gebruikmaken van een microfoon om je vraag te stellen, maar je kan ook het toetsenbord gebruiken om de vraag in te typen, vergelijkbaar met hoe Google Assistant werkt op Android.

Nu ook Gboard op Chrome OS

Google geeft de gebruiker van Chrome OS vanaf versie 72 verder ook de mogelijkheid om Gboard te gaan gebruiken – zo kan je het welbekende virtuele toetsenbord van Google gebruiken als on-screen toetsenbord op je Chromebook. Met het toetsenbord krijg je toegang tot verschillende thema’s, maar je hebt ook de voordelen van alle (handige) shortcuts van het toetsenbord. Daarnaast zal het toetsenbord je woordenboek synchroniseren tussen je smartphone en Chromebook, mocht je het toetsenbord op beide apparaten gebruiken. Voor gebruikers van de stabiele versie van Chrome zal het nog wel even wachten zijn voordat alle functies beschikbaar komen, Chrome 72 komt in januari enkel beschikbaar als beta-versie voor alle Chromebooks. Hoe lang het zal duren voordat Chrome OS 72 als stabiele versie verschijnt is niet bekend, mocht je het wel uit willen testen: je hebt altijd de optie om je aan te melden als beta tester en vervolgens terug te gaan naar de stabiele versie, mocht het niet bevallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business