Nieuws

USBGuard verbetert beveiliging usb-poorten Chromebooks

Met behulp van een nieuwe functie in Chrome OS, genaamd USBGuard, zullen Chromebooks in de toekomst beter beschermd zijn tegen hackers.

Je laptop, smartphone of eender welk toestel vergrendelen, geeft je nog steeds geen gegarandeerde bescherming tegen hackers. Zo is het momenteel nog mogelijk om via de usb-poorten van een vergrendelde Chromebook toegang te verkrijgen tot het toestel en alle gegevens die erop staan. In een nieuwe versie voor Chrome OS werd echter de functie USBGuard teruggevonden, die hier een stokje voor zou moeten steken.

USBGuard

Ten eerste kunnen niet alleen Chromebooks gehackt worden door een usb-stick in te voeren. Dit geldt in feite voor alle computers en laptops die in vergrendelde toestand nog steeds data van een usb-stick kunnen lezen. Apple heeft hier reeds een oplossing voor ontworpen in iOS 11, waardoor alle usb-activiteit wordt stopgezet als het toestel voor langer dan een uur vergrendeld is.

USBGuard zou binnenkort hetzelfde moeten doen bij Chromebooks, waardoor zij in vergrendelde toestand beter beschermd zijn tegen hackers. Deze functie zou er concreet voor zorgen dat usb-apparaten die reeds ingeplugd zijn, blijven werken zodat gegevensoverdrachten niet plots afgebroken worden. Maar nieuwe apparaten die aangesloten worden wanneer de Chromebook vergrendeld is, zullen niet functioneren. Er bestaat bovendien ook een mogelijkheid om bepaalde toestellen op een white list te zetten zodat deze altijd meteen geregistreerd zullen worden.

Waar hackers momenteel dus nog toegang tot je systeem kunnen krijgen door een simpele usb-stick in te voeren, zal dit binnenkort niet meer van toepassing zijn. Dit haalt tot slot niets weg van het feit dat je je laptop best niet onbewaakt achterlaat in een openbare ruimte.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business