Nieuws

Dertig apparaten worden in 2019 voorzien van Qualcomm X50 5G-modem

2019 lijkt het jaar voor 5G-netwerken te worden. Voornamelijk Qualcomm lijkt hiervan te profiteren, het bedrijf zegt zijn X50-modem met de Snapdragon 855 SoC voor dertig apparaten te leveren.

Begin december 2018 onthulde Qualcomm zijn nieuwe System on a Chip (SoC), de Snapdragon 855. Het zal tevens de eerste SoC van de chipfabrikant zijn die ondersteuning krijgt voor 5G-verbindingen. In de meeste landen zijn 5G-netwerken nog lang niet klaar om in gebruik genomen te worden, sterker nog: in veel landen moet de veiling voor 5G-frequenties nog plaatsvinden. Smartphonefabrikanten maken zich in elk geval al wel gereed; de eerste 30 apparaten met ondersteuning voor 5G, die gebruikmaken van een Qualcomm modem, zullen dit jaar al verschijnen. Andere chipfabrikanten hebben tot dusver nog geen duidelijkheid gegeven over de uitrol van hun 5G-modems.

Qualcomm maakte tijdens CES 2019 bekend dat het dit jaar modems zal leveren voor dertig apparaten. In alle gevallen zal het gaan om apparaten die gebruikmaken van de Snapdragon 855 SoC in combinatie met de X50-modem. In de basis is de Qualcomm Snapdragon 855 gekoppeld aan een X24-modem, deze biedt echter geen ondersteuning voor 5G. Verder zal Qualcomm ook een referentieontwerp voor de 5G-antennes leveren, zo wordt het relatief makkelijk om een 5G-apparaat te ontwikkelen. In het persbericht verklaart Qualcomm dat het voornamelijk gaat om smartphones die dit jaar uitgerust zullen worden met een 5G-modem. Verder is het ook met enige zekerheid te zeggen dat hotspots voorzien zullen worden van Qualcomm’s X50-modem.

Als laatste spreekt Qualcomm nog zijn verwachtingen uit voor de markt van 5G-producten. Het bedrijf zegt met zijn dertigtal 5G-apparaten een meerderheid van de 5G-markt te bezetten in 2019. Het is ook nog niet precies bekend welke chipfabrikanten hun 5G-modems op tijd klaar hebben; Huawei liet vorig jaar al een 5G-modem zien, al was deze toentertijd duidelijk nog niet gereed om gebruikt te worden in een smartphone. Vermoedelijk zal dat dit jaar wel anders liggen. Ook is de verwachting dat Samsung een 5G-modem gereed zal hebben; vermoedelijk zal het in de Verenigde Staten een Qualcomm-modem gebruiken, terwijl andere markten samen met een Exynos SoC ook een Exynos-modem meekrijgen. In hoeverre de nieuwe modems meer stroom verbruiken is nog niet bekend, maar gezien het vooral gaat om losstaande modems, zal het verbruik vermoedelijk hoger liggen dan ‘normaal’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business