Nieuws

Royole FlexPai blijkt ongelukkige combinatie tussen hardware en software te zijn

Het ontwikkelen van een vouwbare telefoon lijkt, naast het uitbrengen van 5G op zoveel mogelijk telefoons, een trend te worden voor 2019. De Royole FlexPai lijkt echter mis te grijpen, voornamelijk als het om software gaat.

Vijf jaar geleden is het bedrijf achter de recent onthulde FlexPai ontstaan: Royole. In die vijf jaar had het bedrijf slechts één missie: het ontwerpen van flexibele OLED-schermen voor een aanstaande revolutie, de vouwbare telefoons. Net voor Samsungs Developer Conference in november 2018 liet Royole zijn versie van de vouwbare telefoon zien. In het geval van Samsung ging het echter om een concepttelefoon, terwijl Royole de FlexPai al direct op de markt heeft gezet. De vraag is echter of telefoons zoals de FlexPai, maar ook zoals de aanstaande vouwbare telefoon van Samsung, een lang leven beschoren zijn. The Verge heeft de FlexPai tijdens CES 2019 uitgebreid getest en schreef een rapport naar aanleiding van hun bevindingen over de combinatie van hard- en software.

Terugblik op de hardware

Gezien het bij de FlexPai voornamelijk gaat om zijn vouwbare scherm zal ik daar ook mee beginnen, de FlexPai heeft een 7,8-inch flexibel AMOLED-paneel. Het scherm heeft een beeldverhouding van 4:3 in de ‘uitgeklapte’ modus. De resolutie van het paneel ligt met 1920 x 1440P niet ontzettend hoog, maar het is nog altijd meer dan de ‘standaard’ Full-HD specificatie. Gezien je het toestel dicht kan vouwen zitten alle camera’s aan de voorkant van het toestel. Royole heeft ervoor gekozen om twee sensoren in te bouwen, in de vorm van een 16 + 20 MP-sensorcombinatie. Voor beide sensoren geldt dat ze een f/1.8 aperture hebben en ook ondersteuning bieden voor OIS. Er zit nog wel een verschil tussen de twee sensoren, Royole heeft namelijk één telephoto en één wide-angle sensor toegepast.

Intern vinden we specificaties die duidelijk passen bij een vlaggenschip voor 2019, zo is de Qualcomm Snapdragon 855 SoC present met 6- of 8 GB RAM-geheugen, daarnaast is er de keuze tussen 128- of 256 GB interne opslag. Intern heeft de Royale een relatief kleine batterij van 3.970 mAh, al mag dat niet geheel als een verrassing komen gezien een groot deel van de interne oppervlakte gereserveerd is voor het vouwbare gedeelte. Opladen gaat via USB-C met een onbekende laadsnelheid, je moet de USB-C poort overigens wel delen met eventuele bedraade hoofdtelefoons, een audiopoort is namelijk niet aanwezig op de Royole FlexPai. Waar de FlexPai echter de mist in gaat, aldus The Verge, is de software. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om Android 9.0 Pie voor te installeren met Water OS als eigen softwareschil.

Problemen met Android

Android is echter gebouwd op een vast scherm, en is dus niet gemaakt voor schermen die kunnen vouwen. In het rapport van The Verge komt dit ook naar voren, Android weet niet goed hoe het moet omvormen van tablet naar telefoonmodus. Geopende apps proberen open te blijven maar crashen in veel gevallen ook. Daarnaast werkt de FlexPai gewoon niet zo goed als twee losse telefoons, als je de telefoon sluit heb je in principe twee schermen: waarvan één met een 18:9 beeldverhouding, de andere zijde heeft een 16:9 beeldverhouding. Als je de tablet in de modus gebruikt voor twee telefoons zal er geprobeerd worden om te herkennen wanneer je welke telefoon wilt gebruiken – ook dat is niet altijd even succesvol. Samsung gaf eerder aan met Google samen te werken om Android klaar te stomen voor vouwbare telefoons – mogelijk dat daar nog een sprankeltje hoop terug te vinden is voor de FlexPai. Verder is het namelijk vooral een telefoon (of tablet) die te veel verschillende dingen probeert te zijn, zonder succes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business