Nieuws

Transformation Thursday: Andy Puddicombe, CEO van Headspace

Van alle verhalen over CEO’s binnen het techwereldje, spreekt waarschijnlijk dat van Headspace-CEO Andy Puddicombe het meest tot de verbeelding.

Je kent Puddicombe misschien wel als de rustgevende stem van je Headspace-meditaties, maar wist je ook dat Andy vroeger een boeddhistische monnik was, en voor een korte periode bij het staatscircus van Moskou trainde, en daar ook een diploma in circuskunsten behaalde? Maak kennis met Andy Puddicombe. Andy is de auteur van drie boeken, en is al verschillende keren op televisie en in de internationale pers verschenen. Een van zijn meest bekeken video’s is ongetwijfeld de TED-talk “All it takes is 10 mindful minutes”, die ondertussen al bijna 2,5 miljoen keer bekeken werd.

 

Ruimte in je hoofd

Voor wie Headspace niet kent; hier even een korte uitleg over de app die acht jaar geleden het levenslicht zag en nu al over meer dan één miljoen abonnees en 35 miljoen gratis gebruikers beschikt.

Headspace is kort gezegd een meditatie-app die geleide, op maat gemaakte meditatiesessies aanbiedt volgens een freemium-model. De stem bij die geleide meditatiesessies is telkens die van medeoprichter Puddicombe, die je doorheen de ademhalings- en visualisatie-oefeningen leidt.

Vandaag de dag zetten veel mensen hun eerste stappen in meditatie met de stem en de app van Puddicombe. Meditatie en mindfulness is trouwens meer dan ooit broodnodig in de drukke tijden van vandaag de dag. Met overvolle werkagenda’s, drukke sociale schema’s en drie verschillende hobby’s is het een verademing om af en toe stil te staan bij iets simpel als je ademhaling. Dat beseft ook Puddicombe. Voor hem gaat meditatie ook niet om het elimineren van stress uit je leven, maar eerder om te leren hoe je ermee om moet gaan.

 

Business philosophy

Puddicombe kadert zijn succes ook liever niet aan de hand van cijfers. In een interview met Healtyish zette hij die mindset kracht bij. “Ik zie het als onze job, van ons allemaal als team, om elke dag weer paraat te staan als team met de drive om iets te betekenen voor onze medemens, met een moedig hart, een nieuwsgierige geest, en om gewoon aanwezig te zijn, en het beste van onszelf te geven.”

De eerste zaadjes voor Headspace werden al vroeg geplant, tijdens Puddicombe’s training als boeddhistische monnik. Toen al besefte de Headspace-CEO dat niet iedereen over meditatieskills beschikt, hoewel die net zo nuttig kan zijn in het dagelijkse leven. Het was trouwens een tragisch voorval dat Puddicombe tot de kloosterlevensstijl riep. Op 18 jaar raakte de toekomstige Headspace-CEO betrokken bij een ongeval met doden en gewonden. Hoewel hij zelf ongedeerd uit het ongeval kwam, bleef de jonge Andy met heel wat vragen achter over de zin van het leven.

Zijn beste businessadvies kreeg Puddicombe van een Boeddhistische monnik in een klooster in Noord-India. “De Tibetaanse abt van het klooster spoorde de monniken van het klooster altijd aan om groots te denken, of je nu het lijden in de wereld wil verminderen, of de gezondheid en het geluk van de wereld wil verbeteren, je moet altijd groots denken.” aldus Puddicombe.

 

Van monnik tot entrepreneur

Toch was de overstap van het monnikenleven naar dat van een ondernemer niet zo voor de hand liggend. Puddicombe wordt dan ook bijgestaan door de co-founder van Headspace, Richard Pierson, die Puddicombe ook als een erg goede vriend beschouwt. De taakverdeling tussen Puddicombe en Pierson is trouwens ook strak afgelijnd. Pierson focust zich voornamelijk op het zakelijke gedeelte van de app, terwijl Puddicombe zich eerder toelegt op de diensten die Headspace aanbiedt, en het onderricht in meditatie.

Het zal je tegen nu al wel duidelijk zijn, maar Puddicombe is geen gewone CEO die eerst een investeringsronde doorzwemt en dan hetzelfde streng afgelijnd pad volgt als de meeste CEO’s. In de eerste vijf jaar na de opstart van de app, werd Headspace dan ook grotendeels ‘uit eigen zak’ gefinancierd. De eerste twee jaar betaalden Puddicombe en Pierson zichzelf trouwens ook geen salaris uit, ze waren te gefocust op de diensten die ze wilden aanbieden, en het authentiek weergeven van de oude meditatieskills. Voor wie momenteel dus nog woelige waters doozwemt; sit tight, you’ll get there.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business