Nieuws

Een gestroomlijnd digitaal leven met dumb phones

Heb jij dat ook soms? Die nostalgie naar simpele apps die in den beginne hip en happening zijn, en die zich enkel en alleen op één ding focussen? Of krijg je soms het water in de ogen wanneer je terugdenkt aan je oude Nokia-telefoon waar je vroeger Snake op speelde? Je bent niet de enige!

Het is een welbekend fenomeen in Silicon Valley dat een app nogal snel voorbijgestreefd raakt wanneer die van te veel markten thuis wil zijn. Het is omwille van die reden dat mensen overal ter wereld Facebook-moe worden en zonder pardon overstappen op simpelere sociale media zoals Instagram of Snapchat. En ook de smartphonemarkt doet het lang zo goed niet meer als voorheen. Wat is er aan de hand?

 

Een gestroomlijnd digitaal leven

Die hang naar een gestroomlijnd digitaal leven zie je niet enkel terug in de voorkeuren voor een simpele app die zich op één specifieke taak focust, maar uit zich ook in de opkomst van zogenaamde “dumb phones”. Dumb phones, je hoort het goed. Ze vormen een reactie op de smartphones die steeds meer fungeren als een Zwitsers zakmes en daardoor steeds logger beginnen aan te voelen. Je smartphone is vandaag de dag immers tegelijkertijd je fototoestel, bank en rekentoestel.

Steeds meer gebruikers hebben schoon genoeg van de tirannie van het digitale en maken komaf met hun smartphone. Smartphone-nihilisten geven aan zich veel beter te kunnen concentreren tijdens het werk. Echt verwonderlijk is dat niet. Probeer je maar eens een uur lang te concentreren op één taak terwijl er tegelijk zo’n vijf verschillende apps om je aandacht schreeuwen met trillingen en roodgekleurde notificaties. Het is geen wonder dat de concentratieduur van de mens gezakt is tot 8 seconden, lager dan die van een goudvis.

Ook Oscarwinnaar Eddie Redmayne haalde de krantenkoppen toen hij deel begon uit te maken van het legertje smartphone-nihilisten dat vandaag de dag steeds doelbewuster oprukt. Naar eigen zeggen was het “een reactie op het feit dat ik continu aan mijn iPhone vastgekluisterd zat”, aldus Redmayne. De Britse acteur is daarom overgeschakeld naar een oubollige “dumb phone”, die in de eerste plaats een verademing zijn voor je kredietkaart, maar daarnaast ook gewoon erg simpel zijn in gebruik.

 

Verzadigde smartphonemarkt

Veel smartphonegebruikers houden niet van het feit dat ze om de haverklap een nieuw toestel moeten kopen, dat ze ook nog eens dagelijks moeten opladen, en die binnen een jaar toch vervangbaar zijn door een nagelnieuw model. Zelfs de basismodellen in smartphones die vandaag op de markt zijn, bieden nog steeds veel meer rekenkracht dan de meeste consumenten eigenlijk nodig hebben.

Overigens verklaart die verzadiging in fonkelnieuwe smartphonemodellen ook waarom Apple en Samsung het momenteel niet zo goed doen op de smartphonemarkt. Hun laatste nieuwe modellen worden alsmaar duurder, wat ervoor zorgt dat de meeste gebruikers er geen enkel nut meer in zien om telkens hun smartphone te vernieuwen. De dumphonemarkt daarentegen doet het daarentegen verrassend goed. Tanya Goodin, auteur van “stop staring at screens”, is niet zo verrast. “Sofwareplatformen werken steeds harder om ons aan onze schermen te kluisteren en enkel op basis van wilskracht alleen een halt toeroepen aan je smartphoneverslaving werkt gewoon niet. Het lijkt alsof we er ons bewust van worden dat uitschakelen de enige manier is om echt even een time-out te nemen van je smartphone.”

 

Nokia kampioen

Naast die smartphonevermoeidheid zijn er natuurlijk ook meer praktische redenen waarom steeds meer consumenten hun smartphone links laten liggen. De korte batterijduur van de toestellen is een doorn in het oog van smartphonegebruikers. Een smartphone biedt hen dan misschien wel allerlei fijne apps, maar laat qua betrouwbaarheid te wensen over. Wat doe je namelijk als je veel onderweg bent en je bent je lader vergeten en je moet opeens iemand bellen? Telecomproducenten als Nokia begrijpen die bezorgdheid en hebben daarom ook de Nokia 515 en 3310 ontwikkeld. De Nokia 515 gaat volgens de Finse telecomgigant 38 dagen mee zonder oplaadbeurt, terwijl je 3310 een rechtstreeks terug katapulteert naar je nineties-dagen.

 

 

Terug naar de roots

Dumb phones gaan in feite terug naar de roots van de mobiele telefoon. Geen gedoe met al die appjes en cloudverbindingen, maar gewoon een toetsenbordje en een belfunctie. De toestellen hebben een aantal specifieke toepassingen. Zo kan je bijvoorbeeld een dumb phone geven aan je kind, waarmee het makkelijk naar huis kan bellen in geval van nood.

Ook seniorentelefoons zijn een mooi voorbeeld van een dumb phone. Seniorentelefoons van Thomson of Doro geven de voorkeur aan grote toetsen en een hoger volume. Hoe snel en of de seniorentelefoon überhaupt toegang heeft tot het internet, is bijzaak. Toch toonde acteur Eddie Redmayne al aan dat je niet noodzakelijk tot de twee voorgaande categorieën moet behoren om die smartphone spuugzat te zijn en te opteren voor een simpeler exemplaar.

Ook werkt een smartphone ongelijkheid in de hand. Een smartphone gebruiken in sommige landen in Afrika is bijvoorbeeld geen optie voor veel gebruikers, aangezien ze hun telefoon dan dagelijks zouden moeten opladen. Daarnaast heb je ook weinig aan een smartphone als je dan niet kan genieten van de vele apps en sociale media, en daar kan je nu eenmaal enkel gebruik van maken met een werkende dataverbinding, of met wifi,  wat voor bepaalde gebruikers over de wereld financieel en praktisch niet haalbaar is.

 

Offline is the new luxury

Ook de vereiste om continu online te zijn, wekt een zekere vermoeidheid op. Sommige gebruikers opteren daarom voor een abonnement met relatief weinig dataverbinding, of gooien tijdrovende apps zoals Instagram of Facebook van hun telefoon. Ook de recente opkomst van tools zoals ScreenTime, die je tijdsgebruik op je telefoon aan banden leggen, toont aan dat de smartphonegebruiker van vandaag anders aankijkt tegen zijn dagelijks gebruik. Offline is the new luxury, en een digitale detox is de laatste nieuwe trend in technologieland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business