Nieuws

Google Chrome haalt mogelijk ad-blockers onderuit

Door toekomstige veranderingen aan Google Chrome kunnen ad-blockers veiliger worden, maar dat kan ten koste gaan van een optimale werking.

Ad-blockers hebben een simpel doel: je webpagina’s advertentievrij houden. Google-werknemers willen echter bepaalde wijzigingen aanbrengen aan de Chrome-browser, waardoor extensies die bepaalde content blokkeren niet meer zullen werken. Ook ad-blockers behoren tot die groep extensies. 

Manifest v3 

Als je gebruikmaakt van Adblock Plus, zit je hoogstwaarschijnlijk nog veilig. Ad-blockers van derden zoals uBlock Origin en uMatrix hebben daarentegen wel de kans om niet meer naar behoren te werken. Browserextensies in Chrome zijn namelijk onderhevig aan een bepaalde Manifest-versie, die bepaalt met welke bronnen en andere software de extensies kunnen communiceren. Momenteel is dit nog Manifest v2, maar de wijzigingen die in de komende Manifest v3 lijken te komen, kunnen de ad-blockers in de problemen brengen.  

De achterliggende reden voor deze wijzigingen zou zijn dat de extensies hierdoor veiliger en sneller worden. Ook zouden gebruikers “meer controle” krijgen over de extensies die zij gebruiken. Het designdocument vermeldt bijvoorbeeld: “Gebruikers zouden meer controle moeten hebben over hun extensies. Een gebruiker zou moeten kunnen bepalen welke informatie beschikbaar is voor een extensie en hierover de controle moeten hebben.” 

Andere API 

De update naar Manifest v3 brengt onder andere een nieuwe API met zich mee die een oude zal vervangen. Een API of application programming interface definieert, kort gezegd, welke mogelijkheden een extensie heeft en hoe complex deze kan zijn. In dit geval zal de huidige webRequest API vervangen worden door de nieuwe declarativeNetRequest API. En het is net die webRequest API waarop veel ad-blockers, zoals uBlock Origin en uMatrix, steunen om te kunnen werken. De nieuwe API zorgt er dan ook voor dat die extensies eenvoudigweg niet meer zullen functioneren. De declarativeNetRequest API biedt wel het grote voordeel dat pagina’s in Chrome aanzienlijk sneller zullen laden, maar dit gaat dus ten koste van de werking van bepaalde extensies. 

Tot slot is Manifest v3 nog in de ontwikkelingsfase. De kans bestaat dus dat Google besluit om deze nieuwe API niet in te voeren zodat ad-blockers gewoon hun werk kunnen blijven doen.

ad-blockerapiBeveiliginggooglegoogle chromemanifest v3

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals