Nieuws

UAntwerpen en imec kopen supercomputer aan

De UAntwerpen en onderzoekscentrum imec hebben samen een supercomputer aangekocht die tot twee biljard berekeningen per seconden kan doen.

De NVIDIA DGX-2 is vanaf heden de nieuwe supercomputer van de Universiteit Antwerpen en onderzoekscentrum imec. De supercomputer kan tot 2 biljard (2.000.000.000.000.000) berekeningen per seconde uitvoeren en is tevens de eerste supercomputer van dit kaliber in de Benelux. Hiermee is hij ook 8,3 keer sneller dan de huidige supercomputer van de universiteit.

De enorme rekenkracht van de NVIDIA DGX-2 wordt mogelijk gemaakt door o.a. deep learning en artificiële intelligentie. Het technologische hoogstandje heeft daarnaast het formaat van een kleine koelkast. Steven Latré, informaticaprofessor aan de UAntwerpen, benadrukt de nood aan deze hoeveelheid rekenkracht. Die is nodig om nieuwe AI-systemen te trainen, waarvoor onderzoekers met de huidige apparatuur soms uren wachten op een resultaat. En door de snelheid van de digitale ontwikkelingen vandaag de dag zie je liever wachttijden van enkele minuten dan enkele uren.

De supercomputer zal tot slot als eerste gebruikt worden voor onderzoek naar malaria. Dit gebeurt in samenwerking met het Gentse Robovision, dat gespecialiseerd is in AI. Jonathan Berte, CEO van Robovision, legt uit dat medisch personeel dan wel duizenden cellen analyseert per dag, maar dat er intelligente algoritmes bestaan die hetzelfde werk in een fractie van een seconde kunnen doen. Op die manier kunnen meer mensen een snellere en accuratere diagnose ontvangen dankzij AI.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business