Nieuws

Meizu lanceert binnenkort zijn ‘Zero’ smartphone zonder knoppen en poorten

Meizu introduceert over het algemeen vrij ‘generieke’ smartphones, in de positieve zin van het woord. Met de Zero slaat het Chinese bedrijf echter een geheel nieuwe richting in, waar knoppen en poorten niet langer bestaan.

Meizu is een van de grotere Chinese smartphonefabrikanten die zich vaak weet te onderscheiden met een smartphone die veel waar voor je geld biedt. Zo nu en dan probeert het bedrijf echter iets geheel nieuws, ‘omdat het kan’. De nieuwste creatie van Meizu is de Zero, een telefoon die ‘zero’ knoppen en/of aansluitingen heeft. Niet eerder heeft een fabrikant besloten om alle poorten en/of knoppen van zijn toestel weg te halen, behalve dan de audiopoort, en HTC die met de U12+ niet langer fysieke knoppen had, maar juist knoppen die digitaal werkten door middel van druksensoren. Meizu pakt het echter geheel anders aan en kiest de nieuwste technologieën uit het schap om de poorten en knoppen overbodig te maken.

Er moet nog wel een nuance aangelegd worden voor de ‘knoppen die nog niet eerder verwijderd werden’, steeds meer smartphonefabrikanten doen immers weg met de fysieke thuisknop. Door dit aan te passen kunnen de schermranden steeds kleiner worden; dit kan prima worden opgelost door het toepassen van softwarematige knoppen. Flyme OS, de softwarelaag van Meizu over Android, biedt echter al jaren softwarematige swipe-navigatie, daar zal ditmaal niks veranderen. Volgens Meizu heeft de Zero niets wat een hedendaagse smartphone aan de buitenkant heeft zitten, zo heeft het toestel geen knoppen, geen uitsparingen voor speakers, geen simkaart-slot en ook geen oplaadpoort. Daarmee noemt Meizu de telefoon ‘de eerste ‘gatloze’ smartphone’.

Moeilijke ontwikkeling

Een smartphone zonder knoppen en poorten ontwikkelen is helaas nog niet zo gemakkelijk, zo heb je nog altijd aan-/uit- en volumeknoppen nodig. Net als HTC lost Meizu dit op door het toevoegen van virtuele knoppen met haptische feedback als ze worden ingedrukt. Daar stoppen de problemen echter niet, je moet het toestel immers ook opladen; voor dat probleem duikt Meizu in de hoek van draadloos opladen. Het bedrijf claimt dat zijn draadloze oplaadtechniek werkt tot een maximumlaadsnelheid van 18W, op het moment van schrijven ligt de maximale snelheid voor draadloos laden op 15W bij Huawei, dat zou een behoorlijke overwinning zijn. Verder zit aan de voorkant een 5,99-inch AMOLED-paneel met een in-display vingerafdrukscanner om de telefoon te ontgrendelen. Het scherm wordt verder nog gebruikt als de speaker, vermoedelijk laat de fabrikant het scherm trillen door middel van een ‘piezo’ trilmotor, Xiaomi gebruikte deze technologie bijvoorbeeld al met de eerste Mi Mix.

Verder is er momenteel nog zeer weinig bekend over de Meizu Zero, het bedrijf geeft enkel aan dat er een Snapdragon 845 SoC aanwezig zal zijn, de opslagvarianten blijven dus nog een raadsel. Hoe lang we moeten wachten op meer informatie is nog niet duidelijk, maar nu de grootste mobiele conferentie van het jaar onderweg is, het Mobile World Congress in Barcelona, zal dat vermoedelijk ook niet al te lang meer duren. Gezien de nieuwe technologieën in de Zero gaat het, naar gelang ik daar een uitspraak over kan doen, geen goedkope telefoon worden, al is het nog afwachten hoe Meizu de telefoon positioneert. Op het moment zijn er nog geen smartphones van het bedrijf in Europa verkrijgbaar, al kan dat, gezien de verschuiving die momenteel plaatsvindt bij concurrent Xiaomi, wel eens gaan veranderen in de nabije toekomst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business