Nieuws

Qualcomms Snapdragon X55-modem is de eerste 5G-modem met ondersteuning voor 4G

5G is de volgende stap in mobiele netwerken. Qualcomm heeft vandaag zijn eerste 5G-modem uitgebracht met ondersteuning voor 4G: de Snapdragon X55-modem en de QTM525 antennemodule.

Niet al te lang geleden kwam Qualcomm nog met de Snapdragon X50-modem op de proppen. Het was in zijn tijd de eerste 5G-modem die publiekelijk aangekondigd werd. Op woensdag zal daar waarschijnlijk al verandering in komen, gezien Samsung ook met een 5G-smartphone op de proppen zal komen. Niet veel later, op zondag om precies te zijn, stelt Huawei ook zijn 5G-chip voor in zijn vouwbare smartphone. Toch hebben deze chips allemaal een aspect met elkaar gemeen: er is enkel ondersteuning voor 5G, dat betekent dus dat fabrikanten ook een losse 4G/3G/2G modem moeten toevoegen. Vanaf 2020 komt daar verandering in, Qualcomm heeft alvast de omlijningen bekendgemaakt van de Snapdragon X55-modem. Het is de eerste 5G-modem met ondersteuning voor 4G, waardoor er vermoedelijk een (grote) stroombesparing te behalen valt.

Volgens Qualcomm is het voor het eerst dat er een 5G-chip op 7nm wordt geproduceerd. Momenteel rolt de X50 nog van de 10nm productieband. Met de Snapdragon X55-modem is er ondersteuning voor de losstaande 5G ‘NR’-standaard, waardoor de modem ook zonder de bestaande 4G-apparatuur zal blijven werken. Qualcomm levert aan de fabrikanten om die reden ook een aparte antennemodule in de vorm van de QTM525. mmWave (800MHz bandbreedte) en sub-6GHz-netwerken (100MHz) worden ondersteund door de module. In een persbericht laat Qualcomm weten dat de maximale snelheden liggen op 7 Gbps (download) en 3 Gbps (upload). Voor 4G LTE-netwerken biedt de X55 ondersteuning voor Cat. 22, met downloadsnelheden van 2,5 Gbps en uploadsnelheden die oplopen tot 316 Mbps.

Bredere inzetbaarheid

Een groot voordeel van de Qualcomm Snapdragon X55-modem is dat – met ondersteuning voor 2G, 3G, 4G en dus ook 5G-netwerken – de modem niet verplicht gekoppeld hoeft te worden aan de Snapdragon 855 SoC (of bijvoorbeeld de 865 volgend jaar?). Natuurlijk zal 5G in de eerste jaren vooral voorbehouden zijn tot het high-end segment, met als aanleiding de hogere implementatiekosten. Natuurlijk zal de chip niet enkel in smartphones verschijnen: ook auto’s, hotspots, laptops en tablets moeten van de X55 voorzien worden. Verwacht echter niet dat er voor het einde van 2019 al een 5G-smartphone met de X55 zal verschijnen, dit zal eerder hand in hand gaan met de high-end Snapdragon SoC voor 2020. Er is in elk geval is er vooruitgang voor 5G-technologie. Weg met de extra chips, wat ook veel partijen ervan zou kunnen weerhouden om 5G in hun smartphones te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business