Xiaomi Mi 9 - 4

Xiaomi is steeds verder aan het uitbreiden, én zet vol in op het innemen van marktaandeel dat vroeger nog toebehoorde aan Samsung en Apple. Xiaomi’s Mi 9 en Mi 9 Transparant Edition moeten daaraan bijdragen.

Xiaomi bracht vorig jaar bij zijn 8e verjaardag de Mi 8-toestellen uit, waaronder de Mi 8 en Mi 8 Explorer Edition. Het verschil tussen de twee toestellen lag niet alleen op het gebied van de prestaties. Veruit het grootste verschil was zichtbaar in het design met de Mi 8 Explorer Edition, die toen al een doorzichtige achterkant mee kreeg. Bij de Mi 9 Transparant Edition wordt het design doorgezet, samen met het vaste prijspunt van deze serie. Woensdagochtend heeft Xiaomi zijn nieuwste high-end toestellen in Beijing aan het Chinese publiek voorgesteld. Aan het einde van deze week, op zondag om precies te zijn, zal Xiaomi weer een evenement organiseren. Geruchten spreken over een Europese onthulling tijdens dat event.

Xiaomi Mi 9 (Transparant Edition)

Het zijn twee verschillende toestellen, in verschillende prijsklassen. Toch is dat niet te zien aan het uiterlijk en de specificaties. Om maar met het uiterlijk van start te gaan, dat ligt namelijk bij de twee toestellen zo goed als gelijk. Zoals aangegeven bevat de Mi 9 Transparant Edition een doorzichtige achterkant, maar dat is dan ook alles. Aan de vormen en materialen van de toestellen is niks aangepast. Dat zet zich ook voort bij het scherm aan de voorkant, een 6,39-inch AMOLED-paneel met een resolutie van 2.280 x 1.080 (Full-HD+). In het scherm zit een kleine druppelvormige notch, daarnaast heeft Xiaomi er weer voor gekozen om een vingerafdrukscanner in het scherm van de toestellen te plaatsen.

Xiaomi Mi 9 - 2

In de notch aan de voorkant zit een 20 MP-camera met f/2.0 aperture, niet zo speciaal dus. Aan de andere kant van het toestel is er wel meer te beleven. Zo zijn er aan de achterkant drie camera’s terug te vinden van 12, 16 en 48 MP. Zoals we inmiddels gewend zijn bij 48 MP-sensoren, wordt er hier gebruikgemaakt van pixel-binning: meerdere pixels worden samengevoegd om één megapixel lichtgevoeliger te maken. Daarnaast is er een 16 MP-sensor, ontworpen als groothoekcamera. Als laatst is er de 12 MP-camera, die het volgens Xiaomi mogelijk moet maken om tweemaal optische in te zoomen. Bij de camera’s lijkt er geen ondersteuning te zijn voor OIS of EIS (elektronische stabilisatie).

‘Saaie specificaties, high-end voor 2019…’

Niet geheel onbelangrijk is ook de Snapdragon 855 SoC die aan boord zit van de Xiaomi Mi 9 en Mi 9 Transparant Edition. Daarbij is er de keuze uit 6 of 8 GB RAM-geheugen voor de ‘normale’ Mi 9. Dat wordt gekoppeld met 128 GB interne opslag. Ook komt er een variant met 12 GB RAM-geheugen. Of je het nodig hebt? Waarschijnlijk niet. Wat wel van pas kan komen is de 256 GB-opslag die je krijgt. Let wel, 12 GB RAM + 256 GB-opslag is enkel verkrijgbaar met de Mi 9 Transparant Edition. Helaas heeft Xiaomi wel op een punt moeten bezuinigen: de batterij. Beide toestellen krijgen een capaciteit van 3.300 mAh, wat opgeladen kan worden met de 27W-oplader die in de doos zit. Ook kan er gekozen worden voor de 20W draadloze lader, al zit deze niet standaard in de doos. Daarmee is Xiaomi de eerste die een toestel draadloos met 20W weet op te laden. Over de prijzen valt weinig te zeggen tot Xiaomi besluit de toestellen officieel naar Europa toe te brengen.

Xiaomi Mi 9 - 1