OPPO 10x optische zoom - 2

OPPO heeft vandaag al het podium genomen tijdens het Mobile World Congress om meer te kunnen vertellen over 5G en tienmaal optische zoom op een smartphone die in Q2 2019 zal verschijnen.

Advertentie

Officieel is het Mobile World Congress nog niet van start gegaan, maar dat is al wel het geval voor het zogenaamde ‘persweekend’. In het weekend onthullen de grootste fabrikanten alvast hun nieuwste technologieën die later in de week ook officieel op de beurs te zien zijn. OPPO nam als eerste de stap naar het podium tijdens het persweekend. Tijdens zijn event liet het bedrijf al een stuk meer zien over zijn nieuwste smartphonetechnologieën, waaronder tienmaal optische zoom op een smartphone. Ook wist OPPO zijn 5G-smartphone te laten zien, al zijn veel details nog onbekend.

OPPO 10x optische zoom - 2
De periscopische opstelling van de OPPO cameramodule.

Het is niet de eerste keer dat OPPO zich aanzet voor het verbeteren van optische zoom op een smartphone. In 2017 liet OPPO tijdens het MWC ook al zien wat het bedrijf in zijn mars had. Toen ging het om ‘slechts’ vijfmaal optische zoom. Helaas verscheen deze module nooit op de markt, en bleef het bij persrenders. Toch liep de Chinese smartphonefabrikant, onder leiding van BKK – de grootse Chinese hardwarefabrikant – al voor op de concurrentie. Inmiddels wordt de concurrentie verder ingezet nu het bedrijf tienmaal optische (lossless) zoom in een smartphone weet te verwerken.

‘Nieuwe periscoop-opstelling’

Optische zoom gaat in veel gevallen samen met een dik apparaat; of een uitschuifbare module, zoals bij een deftige camera. Niet zo gek ook, om tienmaal optische zoom te behalen is er bij de module van OPPO een brandpuntafstand nodig van 160mm. Verder heeft de 120°-groothoeklens een brandpuntafstand van 16mm. Om dat voor elkaar te krijgen in een smartphone zou je een cameramodule van 15mm dik nodig hebben. OPPO heeft een periscoop-opstelling gebruikt om dat op te lossen, wat maakt dat de module slechts 6,67mm dik is.

OPPO 10x optische zoom - 1

Het is niet de eerste keer dat OPPO met de periscoop-cameramodule op de proppen komt. Voor de periscoop-module wordt er gebruikgemaakt van prisma’s om het binnengekomen beeld naar de sensor toe te leiden. Helaas is de techniek nog niet in een smartphone te gebruiken, maar dat zal niet al te lang meer duren. Om precies te zijn zou OPPO in Q2 al een eerste smartphone met de camera op de markt brengen. Details over het toestel zijn erg schaars, anders dan dat de 10x optische zoom-module aanwezig zal zijn. Ten slotte zal er nog een 48MP-sensor aanwezig zijn, én de 120° ultrawide camera voor groothoekfoto’s.

Advertentie