Nieuws

Huawei Mate X is mogelijk de beste vouwbare smartphone, maar ook de duurste

Huawei heeft tijdens het Mobile World Congress 2019 zijn eerste vouwbare smartphone op de markt gebracht. Met de Huawei Mate X zet het een stevige stap tegenover Samsung, wat mij betreft een zeer stevige stap.

Huawei was een van de bedrijven waarvan ik niet direct had verwacht dat het zo snel een vouwbare smartphone zou lanceren. Afgelopen week liet Samsung nog zijn eerst vouwbare smartphone zien, de Galaxy Fold. Daar blijkt niet iedereen even blij mee te zijn, vooral omdat de telefoon verre van vlak opgeborgen kan worden. Moet je de telefoon dan in je zak opbergen, dan mag je toch al wel behoorlijke zakken hebben. Huawei’s nieuwste toevoeging, de Mate X, moet juist dat oplossen. Daar komt nog bij dat de vouwbare smartphone (of tablet) hoger gespecificeerd is dan veel vouwbare smartphones die al de revue gepasseerd zijn. Dat heeft niet alleen te maken met de (SoC), maar ook met de inclusie van ondersteuning voor 5G-netwerken met zijn nieuwe Balong 5000 5G-modem.

Het scherm van de Mate X trekt natuurlijk de meeste aandacht. Volledig uitgeklapt is het scherm 8 inch groot, groter dan het 7,3-inchpaneel van de Galaxy Fold. De manier waarop Huawei dit heeft weten te verwerken in zijn behuizing, hebben we al eerder gezien bij de Royole FlexPai. Het scherm zit niet aan de binnenkant, maar juist aan de buitenkant van de telefoon. Dat betekent ook dat je de schermen kan gebruiken als de telefoon dichtgeklapt is. Het scherm aan de voorkant is 6,6-inch groot met een resolutie van 2.480 x 1.148p, terwijl het tweede scherm iets kleiner is: 6,38-inch en een resolutie heeft van 2.480 x 892p. Dit heeft te maken met de zijbalk waar ook de drie camera’s van de Mate X in verwerkt zitten. Al met al blijft het een vrij dunne constructie: dichtgeklapt is de Huawei Mate X slechts 11mm dun.

Intern gaat het spektakel verder, het is immers geen run-of-the-mill vouwbare smartphone. De Chinese fabrikant heeft er onder andere zijn HiSilicon Kirin 980 SoC in weten te verwerken. Ook weet Huawei als eerste een 5G-modem in een vouwbare smartphone te plaatsen. Om precies te zijn gaat het om de Balong 5000, een modem die op 7nm wordt gebakken. Wat de modem speciaal maakt, is de inclusie van 2G/3G/4G en dus ook 5G-ondersteuning. Daarmee is Huawei voor op Qualcomm die in 2020 met de X55-modem met gelijkwaardige ondersteuning lanceert. Volgens Huawei haalt zijn eigen modem maximale datasnelheden van 7,5 Gbps over het 5G-netwerk. Voor een stabiele netwerkverbinding past Huawei, naar eigen zeggen, vier antennes toe. Hoe dit de verbinding in praktijk zal beïnvloeden, is nog niet te zeggen, zelfs al krijgen we een reviewexemplaar.

Er hangt een prijskaartje aan…

Grote schermen gebruiken veel stroom, zo beseft Huawei zich zeer goed. Om dit op te lossen heeft de fabrikant twee batterijen in weten te bouwen. In zijn totaliteit komt de capaciteit uit op 4.500 mAh. Opladen gaat enorm snel; nog sneller dan de oplader die Huawei al mee heeft geleverd met de Mate 20 Pro. In praktijk zou de Mate X met 55W opladen, iets wat voorlopig alleen mogelijk lijkt te zijn door het opsplitsen van de batterijen. Verder heeft de telefoon de beschikking over 8 GB RAM en 512 GB-opslaggeheugen. Wil je de telefoon kopen, dan mag je er een behoorlijke duit voor neertellen. Tijdens de presentatie liet Huawei de prijs weten, 2.299 euro. Daarmee is het toestel duurder dan zijn Samsung-broer, de Galaxy Fold. Tegelijkertijd krijg je er, wat mij betreft, een betere telefoon voor terug … nu alleen hopen dat de software ook goed werkt met het vouwen van de telefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business