Nieuws

USB 3.2-standaard duwt binnenkort 20 Gbps door een USB-poort op je computer

Het is een paar jaar geleden toen de USB-IF met USB 3.1 Gen 2 op de markt kwam. Inmiddels staat USB 3.2 klaar, en is het aan fabrikanten om de nieuwe controller in hun USB-accessoires te verwerken.

Wie kent ze niet, de USB-poorten? Het is een van de meest universele manieren om apparaten met een draad aan elkaar te verbinden. Of het nu is om apparaten op te laden, of het transporteren van data. In de nabije toekomst zal het laatste onderdeel veel profijt hebben van de USB 3.2-standaard. Momenteel zijn we blijven hangen bij USB 3.1 (Gen 1/Gen 2), nogal een verwarrende standaard. Toch is USB 3.2 al lang klaar op papier. In 2017 werd de nieuwe standaard voor het eerst voorgesteld door de USB-IF, het was vervolgens zaak om de standaard van papier naar werkelijkheid omzetten. Daar komen vooral een hoop hardwarematige wijzigingen bij kijken. Er moet namelijk een nieuwe controller voor komen. Het wil nu zo zijn dat de USB-IF heeft aangegeven dat de eerste controllers later in 2019 beschikbaar zullen zijn.

Nu de controllers voor het eerst beschikbaar komen, kunnen fabrikanten eindelijk aan de slag met USB 3.2. Dat wil niet zeggen dat we in 2019 al laptops of desktops gaan zien met de nieuwe controller. Ten eerste noemt de USB-IF een beschikbaarheid van ‘later in 2019’, wanneer dat ook mag zijn. Vervolgens is er nog het punt dat moederbordfabrikanten er mee aan de slag moeten gaan. Vaak kopen fabrikanten zoals Dell of HP ‘standaard’ moederborden in bij een OEM. Alvorens er USB 3.2 op het moederbord zit, moet de OEM de controller dus toevoegen op zijn moederbord. Vervolgens is er nog het feit dat USB 3.2 voorlopig nog geen accessoires heeft. USB-accessoires, zoals externe SSD’s, zijn vaak nog gelimiteerd aan USB 3.1 (Gen 1 of Gen 2). Bredere beschikbaarheid van deze accessoires wordt pas verwacht rond 2020.

Opkomst van draagbare USB SSD’s

Momenteel ligt de maximale snelheid van het USB-protocol vrij laag, USB 3.1 Gen 2 heeft bijvoorbeeld een maximale doorvoersnelheid van 10 Gbps. Met de ophoging naar 20 Gbps raakt de USB-standaard ook een stuk geschikter voor andere doeleinden. Zo zou het, mits juist ingezet, zelfs kunnen dienen als poort voor externe beeldschermen. Momenteel dient Thunderbolt bijvoorbeeld al voor zo’n toepassing, al liggen de maximale datasnelheden daar nog wel een stuk hoger op 40 Gbps. Verder worden externe SSD’s ook een heel stuk interessanter, gezien deze zo meer gebruik kunnen maken van de maximale snelheden die de chips kunnen behalen. Uiteindelijk is het een zeer interessante ontwikkeling, waardoor Thunderbolt in een klap toch minder interessant wordt. Voornamelijk omdat Intel’s Thunderbolt een stuk duurder is.

desktoplaptopmobielusbUSB 3.2usb-cUSB-IF

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN