Internet Archive verzamelt Google+-berichten voor permanente shutdown

Google+ sluit voorgoed de deuren in april. Het Internet Archive en ArchiveTeam zijn nu alle openbare berichten van het platform aan het archiveren.

Advertentie

Het einde van Google+ komt steeds dichterbij. Het sociale netwerk sluit in april voorgoed zijn deuren, waarna alle aanwezige data permanent verwijderd wordt. Gebruikers worden dan ook aangezet om hun gegevens te downloaden en elders te bewaren. Ondertussen hebben medewerkers van het Internet Archive en het ArchiveTeam besloten om een reddingspoging te ondernemen en zoveel mogelijk openbare berichten van Google+ op te slaan in het archief.

Het ArchiveTeam en het Internet Archive berichtten via Reddit over het begin van hun project waarbij ze met behulp van bepaalde scripts de data willen opvangen en back-uppen. Het gaat hier alleen om de overblijvende, openbare berichten. Dus als berichten gemarkeerd zijn als privé of verwijderd, dan worden ze niet opgenomen in het archief. De teams geven ook mee dat ze niet alle openbare content kunnen opslaan. Zo is er bijvoorbeeld een limiet van 500 reacties in een enkele thread. Foto’s en video’s worden wel bewaard, maar met een lagere resolutie.

De reden voor dit project is tot slot heel simpel. Beide teams willen delen van het internet bewaren voor de toekomstige generaties. Daarbij hoort dus ook het verzamelen van content van platformen. Ook toen Tumblr meedeelde dat het NSFW-berichten zou verwijderen, werden er honderdduizenden berichten opgeslagen in deze archieven.

Advertentie