Nieuws

Het ‘Ministry of Privacy’ strijdt tegen verplichting van vingerafdruk op eID

Vanaf april komen alle nieuwe elektronische identiteitskaarten in België met een verplichte vingerafdruk. Die beslissing wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Het Ministry of Privacy wil nu strijden tegen de invoering van deze maatregel.

Matthias Dobbelaere-Welvaert van deJuristen, een juridisch kantoor gespecialiseerd in privacy, kondigde in oktober 2018 al de campagne stopvingerafdruk.be aan. De opbrengst van deze crowdfunding gaat naar The Ministry of Privacy, dezelfde entiteit die nu ook een verzoekschrift bij het Grondwettelijk Hof indient, dat schrijft Datanews. Ondertussen werd er met de crowdfunding ruim twintigduizend euro opgehaald.

Het Ministry of Privacy staat onder leiding van advocaat Geert Lenssens van SQ Law. Het wetsvoorstel werd in het leven geroepen om tegen identiteitsfraude te strijden, maar volgens Lenssens wordt de meeste identiteitsfraude gepleegd op het internet, zonder het gebruik van een eID. “Statistieken wijzen uit dat de meeste identiteitsfraude zonder eID wordt gepleegd via het internet,” zegt Lenssens tegen Datanews. “Het onevenwicht ligt dan weer in het feit dat de burger essentiële biometrische informatie moet afgeven in ruil voor een illusie van een betere veiligheid.”

Het idee was dat vingerafdrukken slechts drie maanden worden bewaard, maar volgens Matthias Dobbelaere-Welvaert, bevat het wetsvoorstel heel wat slordigheden. Autoriteiten zouden namelijk de afdrukken met drie maanden kunnen verlengen steeds wanneer de elektronische identiteitskaart gebruikt wordt. Verder legt hij ook de nadruk op het gigantische beveiligingsrisico, want het zal maar voorvallen dat de databank met vingerafdrukken gehackt wordt.

belgiëBeveiligingbiometrieeidprivacyvingerafdruk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals