jumbo

Het ene privacyschandaal volgt het andere op en hackers zijn actiever dan ooit tevoren. Een app zoals Jumbo voor privacybeheer is daarom meer dan welkom.


Vanaf het moment waarop we onze persoonlijke data op het internet gooien, ligt deze in feite voor het grijpen. Op sommige plaatsen is deze makkelijker te grijpen dan andere, maar met de juiste hoeveelheid moeite en kennis zijn privégegevens plots niet meer zo privé. Privacyschandalen, zoals het welbekende Cambridge Analytica, steken geregeld de kop op en daarom heeft Pierre Valade samen met zes andere experts de Jumbo-app ontworpen. Die app beheert je privacy op verschillende platformen en zorgt ervoor dat jouw gegevens ook echt van jou blijven.

Jumbo: hoe werkt het?

Om te beginnen is Jumbo op dit moment alleen beschikbaar op iOS-toestellen, maar er zijn al plannen om de app ook naar Android te brengen. De app beheert je privacygegevens op vier verschillende platformen: Facebook, Twitter, Google Search en Amazon Alexa. Ook hier zijn er al uitbreidingsplannen en komt er later ondersteuning voor Instagram en datingapp Tinder.


Wat betreft Twitter kan je in Jumbo aanduiden of het oude tweets na een bepaalde tijd moet deleten. Zo kan je instellen om tweets van meer dan twee maanden oud automatisch te verwijderen. Die tweets worden vervolgens in een archief in Jumbo geplaatst. De app heeft hiervoor je Twitter-wachtwoord nodig, maar dit wordt opgeslagen in de iOS-keychain en niet in de app zelf, aangezien Jumbo zo weinig mogelijk data wil verzamelen over zijn gebruikers. Let hier wel op dat je slechts je laatste 3.200 tweets kan deleten door een ingebouwde beperking in de API van Twitter.

Bij Facebook geeft Jumbo je meer mogelijkheden om mee te werken. De app zal door alle instellingen van Facebook gaan en hiermee de zichtbaarheid van je berichten beperken. Er zijn hier drie verschillende modi: zwak, gemiddeld en sterk. Bij gemiddeld zijn je berichten alleen zichtbaar voor vrienden en bij sterk zijn ze alleen zichtbaar voor jezelf. Jumbo doet in feite dingen die je zelf ook zou kunnen doen, maar maakt dit gewoon makkelijker zodat je zelf je weg niet moet zoeken door het complexe instellingendoolhof van Facebook.

Hoelang Jumbo zijn liedje als gratis app nog mag uitzingen, blijft afwachten. Momenteel is de app geheel gratis, maar Valade heeft reeds laten weten dat er plannen zijn om extra functies in te bouwen waarvoor wel een betaling vereist is.

Voor meer informatie kan je terecht bij het officiële blogbericht.