galaxy a80

Met de Galaxy A80 lijkt Samsung de camerawetten voor smartphones te herschrijven. De roterende camera moet een nieuw selfietijdperk inluiden.


De Galaxy-A lijn van Samsung gaat door het leven als een van de meest veelzijdige smartphonelijnen die er bestaan. Hieraan voegt het nu de Galaxy A80 aan toe, wat eveneens het topmodel is van de reeks. Hij valt vooral op door zijn roterende camerasysteem. Een intelligente batterij moet er daarnaast voor zorgen dat je probleemloos het einde van de dag haalt zonder tussendoor op te laden.

Roterende camera’s?

Je vraagt je misschien af hoe roterende camera’s precies werken. Op de productfoto’s zelf is dit niet meteen duidelijk, maar gelukkig toont een korte GIF al snel hoe de vork in de steel zit. Op het eerste gezicht lijkt het een doodgewone smartphone waarbij frontcamera’s ontbreken, maar de Galaxy A80 is allesbehalve doodgewoon. Door het schuifsysteem in de smartphone draaien de drie camera’s zich naar voren zodat je naar hartenlust selfies kan nemen. Dit is tevens de eerste Infinity-display van Samsung, aangezien de voorzijde volledig wordt ingenomen door het 6,7-inch AMOLED-scherm (1080p x 2400p) en er geen frontcamera’s zijn aangebracht.

Samsung is trouwens niet de eerste fabrikant die een roterend camerasysteem gebruikt. Een vijftal jaar geleden zagen we een gelijkaardig systeem bij de Oppo N1 waarbij de camera in een draaiend blok was ingebouwd en zowel vooraan als achteraan gebruikt kon worden.


Oppo N1

Als we de drie camera’s achteraan van dichterbij bekijken zien we een hoofdcamera van 48MP (f/2,0) en een 123°-groothoekcamera van 8MP (f/2,2) terug. De derde camera is geen echte camera, maar een 3D-dieptelens waarmee 3D-fotografie mogelijk wordt. Of het gaat om een echte 48MP-lens is nog niet geheel duidelijk. Vaak wordt hier pixel binning toegepast bij een lens van een lager aantal megapixels om tot een resultaat te komen dat min of meer overeenstemt met volwaardige 48MP-lenzen.

Overige specificaties

Binnenin zien we vervolgens een octa-core processor (2,2GHz dual-core & 1,7Ghz hexa-core). Welke chipset precies gebruikt wordt, is nog niet bekend, maar het zou gaan om een Snapdragon 675. Die chipset werd echter gevonden bij Amerikaanse modellen. Het is voor de niet-Amerikaanse markt mogelijk dat Samsung voor zijn eigen Exynos-processor heeft gekozen, maar daarover is officieel nog niets bekend.

Ook krijgen we 8GB RAM-geheugen, 128GB interne opslag (niet uitbreidbaar), en een 3.700mAh-batterij die snelladen tot 25W ondersteunt. Qua besturingssysteem krijgen we Android 9.0 Pie uit de doos. De prijs voor de Samsung Galaxy A80 bedraagt tot slot €649.