Nieuws

Microsoft stopt vanaf 1 juli 2019 met app-updates voor Windows 8-computers

Microsoft heeft aangegeven ondersteuning van Windows 8-apps in te trekken per 1 juli 2019. Met deze wijziging dringt het de ondersteuning voor het geplaagde besturingssysteem verder terug.

Windows 8 en 8.1 bleken nooit echt een succesverhaal te zijn voor Microsoft. Bij de komst van Windows 8 aan het einde van 2012, kreeg de softwaregigant veel boze blikken op zich gericht. Windows 7 was zeer geliefd, maar Windows 8 kon niet aan deze verwachtingen voldoen. Een groot deel van de problemen had van doen met het nieuwe uiterlijk van Windows 8. Daarnaast verdween het startmenu plots uit Windows, waardoor het gemak waar Windows 7 mee gebruikt werd, plots was verdwenen. De twee versies van Windows hebben dan ook geen enorme verkoopaantallen gezien. Daaropvolgend verkort Microsoft de updatetermijn voor alle Windows 8-apps in de Microsoft Store.

Verkorte ondersteuning

Het is verrassend om te zien dat Microsoft de termijn inkort. Voorheen was het voor ontwikkelaars nog mogelijk om Windows 8-apps tot 1 juli 2023 te updaten. In een blogbericht laat Microsoft een nieuwe termijn weten voor het updaten van de apps: dat zal nog mogelijk zijn tot 1 juli 2019, vier jaar korter dan eerder werd uitgesproken. Het is een blogbericht specifiek is gericht op de ontwikkelaars van Windows-apps. Dat Microsoft klaar is met Windows 8, liet het eerder al weten. Het bedrijf besloot in augustus 2018 dat nieuwe Windows 8 en Phone 8-apps, niet langer welkom zijn in de winkel. Na oktober 2018 sloot het uploadproces voor xap en appx-applicaties, al is het nog wel mogelijk om deze te updaten.

Voor ontwikkelaars van applicaties die momenteel op Windows 8 en Windows Phone 8 draaien, zal er na 1 juli 2019 dus niks anders opzitten dan te stoppen met de ontwikkeling. Er is echter wel een uitzondering, ontwikkelaars van applicaties die ook op Windows 8.1 en Windows 10 verschijnen, kunnen hun apps nog voorzien van updates. Het verschil is dat deze updates dan niet meer voor Windows 8 beschikbaar zullen zijn. Om Windows 8.1 nog specifiek uit te lichten: deze versie van het besturingssysteem zal nog tot 1 juli 2023 app-updates ontvangen, daar verandert dus niks.

Marktaandeel Windows 8

Een verkorte updatetermijn voor Windows 8 komt niet helemaal als een grote verrassing. Momenteel heeft het besturingssysteem, volgens StatCounter, slechts een marktaandeel van 2,2 procent. Windows XP valt daar slechts 0,5 procent onder, met een aandeel van 1,7 procent. In vergelijking, Windows 8.1 heeft een aandeel van 6,27 procent en Windows 10 staat op 55,77 procent van alle Windows-machines. Ook beëindigde Microsoft begin 2016 de verlengde ondersteuning voor Windows 8. Als gebruiker van Windows 8 kan je dan ook beter naar Windows 8.1 upgraden. Zo zal je voor een veel langere tijd, tot 10 januari 2023, beveiligingsupdates te blijven ontvangen, aldus Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business