Nieuws

Geen logo’s op (digitale) stembiljetten bij aanstaande verkiezingen door te kleine usb-sticks

Na de partitieproblemen met de usb-sticks gedurende de provinciale verkiezingen, zien we nu ook geheugenproblemen bij de federale verkiezingen.

Op zondag 26 mei is het zover, dan vinden de federale verkiezingen plaats. Dit jaar zullen we het echter moeten doen zonder de partijlogo’s op de stemcomputers. De achterliggende reden is een te kleine opslagcapaciteit op de usb-sticks.

Audiomodule voor blinden en slechtzienden

De reden dat de usb-sticks plots een te kleine opslagcapaciteit hebben, ligt bij een nieuwe audiomodule. Die is bedoeld om blinden en slechtzienden verder te helpen tijdens het stemproces. Opvallend is dat die module alleen in Mechelen en Aalst gebruikt zal worden, maar dat er toch voor gekozen is om de logo’s op alle stemcomputers in heel het land weg te halen. Daar stopt het trouwens niet, want ook de papieren biljetten krijgen “een gelijke behandeling” en zullen dus ook logovrij zijn.

Tot slot heeft Binnenlandse Zaken nog niet besloten of het voor de volgende verkiezingen usb-sticks met een grotere opslagruimte zal aankopen zodat er opnieuw ruimte is voor de partijlogo’s.

audiomodulefederale verkiezingenstembiljetstemcomputerusb-stick

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen