Google’s Fuchsia OS blijkt geen opvolger te zijn voor Android of Chrome OS

Fuchsia OS verscheen in 2016 plots online als Google’s open-source project. Al snel deden geruchten de ronde over het einde van Android en Chrome OS: Lockheimer heeft de geruchten weerlegd.

In 2016 lekte er ‘plots’ een nieuw besturingssysteem van Google uit: Fuchsia. Tenmiste, dat is wat we toentertijd dachten. Er volgden drie jaren vol stilte, tegelijkertijd bleef het project actief. Waar er aan het begin enkel een plaatsvervangende interface aanwezig was, bleek het vorig jaar mogelijk om Fuchsia te draaien op de Pixelbook. Er waren al een aantal werkende elementen, toch bleef er nog veel onduidelijk over het hoe en wat van het besturingssysteem. Tot de ontwikkelaarstoespraak tijdens Google I/O: Google liet tijdens het aankondigen van de Flutter SDK plots Fuchsia OS vallen. Het besturingssysteem is nog niet officieel aangekondigd, maar dat duurt mogelijk niet lang meer.

Geen Android of Chrome OS-vervanger

Zodra het besturingssysteem verschijnt, hoeven we echter niet te verwachten dat het zal dienen als een vervanger van Android of Chrome OS. Hiroshi Lockheimer, Google’s Senior Vice President voor Android, Chrome OS en Play, bevestigde het bestaan van Fuchsia OS. Daarmee is het de eerste keer dat Google publiekelijk praat over het besturingssysteem. Fuchsia kan volgens Lockheimer gezien worden als een investering in de toekomst: “Wij zijn een technologiebedrijf, dus investeren we in verschillende technologieën, experimenten, et cetera. Sommige experimenten en investeringen doen we openlijk, zoals met open-source projecten. Fuchsia is daar een voorbeeld van”, aldus de SVP.

Google’s Senior Vice President vervolgde het gesprek met de ontkenning dat Fuchsia OS Android of Chrome OS zal vervangen. In plaats daarvan zou het juist een plaats zijn om met nieuwe dingen te experimenteren: “Natuurlijk verwachten veel mensen dat het ‘een nieuw OS is van Google, dat moet de toekomst zijn. Het besturingssysteem van Google’. Dat is niet hoe wij ernaar kijken. Wij zien het als een plaats waar we nieuwe ideeën uit kunnen proberen.” Vermoedelijk zal Fuchsia OS meer van doen hebben met IoT (Internet of Things), waar Lockheimer vervolgens zijn pijlen op heeft gericht.

Fuchsia OS en IoT-apparatuur

In het gesprek noemt de SVP namelijk dat er steeds meer apparaten zijn die een besturingssysteem en runtime vereisten: “Het gaat niet alleen om telefoons en computers. In de wereld van IoT is er een groeiend aantal apparaten dat een besturingssysteem en runtime vereist. Ik denk dat er veel ruimte is voor meerdere besturingssystemen met verschillende sterke punten en specialisaties. Fuchsia is een van die dingen, dus blijf kijken.” Daarmee wordt de kans dat Fuchsia binnenkort op smarthome-apparatuur verschijnt vrij aannemelijk. Eerder werd het besturingssysteem al op de Home Hub getest, wat een goed beeld geeft over de projecten waar Google zich momenteel mee bezighoudt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business