Nieuws

Linux voortaan ondersteund door alle nieuwe Chromebooks

Fans van zowel Linux en Chromebooks zullen gegarandeerd blij zijn met het nieuws dat alle nieuwe modellen ondersteuning voor het besturingssysteem bieden.

Op de Google I/O ontwikkelaarsconferentie werden voornamelijk leuke nieuwtjes voor Google-fans uit de doeken gedaan. Maar ook Linux-fans mogen een klein vreugdesprongetje maken na de conferentie. Google heeft namelijk bekendgemaakt dat alle nieuwe Chromebooks ondersteuning zullen bieden voor Linux. Hiermee bedoelt het ook daadwerkelijk alle Chromebooks, dus zowel degene met een ARM-chip als met een Intel-chip.

Sinds vorig jaar is Google gestart met de ondersteuning van Linux op bepaalde Chromebooks. Het huidige proces dat je moet doorlopen om het besturingssysteem op zo’n Chromebook te krijgen is echter redelijk ingewikkeld en behoeft dan ook heel wat technische kennis. Naast de uitbreiding van de ondersteuning heeft Google ook het installatieproces van Linux makkelijker gemaakt.

Linux op de nieuwe Chromebooks

Voortaan is de overstap naar Linux op een Chromebook kinderspel. Ga eenvoudigweg naar de appwisselaar in Chrome OS via de Zoek/Opstart-knop en geef “Terminal” in. Hierdoor wordt Termina VM opgestart, waarna er een Debian 9.0 Stretch Linux container wordt gedraaid. En zo makkelijk is het, want meer hoef je niet te doen om Debian Linux op je Chromebook te draaien.

Daarnaast gaat het hier niet om een dual-boot. Je draait dus beide besturingssystemen tegelijk. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een document te selecteren in de verkenner van Chrome OS en dat vervolgens te openen met een programma in Linux zonder daarvoor eerst een Linux-sessie op te starten.

Voor de gemiddelde gebruiker is de Linux-ondersteuning geen groot pluspunt, aangezien het besturingssysteem over het algemeen is voorbehouden voor gebruikers met meer technische kennis. Maar die kleinere groep gebruikers is op zijn beurt dan weer zeer blij met deze upgrade.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business