Google - Android Q - 2

Android 9.0 Pie kwam met de pill-navigatie. Een succes is het nooit geworden, zo weet ook Allen Huang van Google. Gelukkig introduceert zijn team een nieuwe swipe-navigatie met Android Q.

Met Android 9.0 Pie introduceerde Google voor het eerst een ‘gestandaardiseerde’ variant van swipe-navigatie. Enorm populair bleek deze niet, enkel toestellen met een stock-versie van Android kwamen met deze navigatiemethode, maar daar bleef het dan ook bij. Onder andere Pixel en OnePlus-toestellen kregen deze vorm van swipe-navigatie mee. Gelukkig heeft de softwaregigant uit kunnen vogelen dat het geen enorm succes is geweest; het kwam bij de introductie van de derde Android Q-bèta dan ook met een nieuwe variant op zijn swipe-navigatie. Met de nieuwe swipe-navigatie neemt het bedrijf ook afscheid van de ‘pill’ – al zou deze nooit ontworpen zijn om meer dan één jaar te blijven, aldus Allen Huang tijdens Google I/O.

Weg met de Google pill-navigatie

Huang is Project Manager voor de interface van Android. Volgens de topman is het niet de bedoeling om gebruikers te laten wennen aan het systeem, en het dan snel weer om te schakelen. Toch is dat nu met Android Q het geval. In de bèta krijgen gebruikers de keuze uit de standaard navigatie met de oude maar vertrouwde knoppen, of de swipe-navigatie zonder knoppen. In principe kan je bij de swipe-navigatie stellen dat Google heeft afgekeken bij Apple en Huawei. Om een pagina terug te gaan in een app, moet je namelijk vanaf de zijkanten naar binnen vegen. Terug naar het thuisscherm is mogelijk met één swipe omhoog vanaf de onderkant, terwijl ‘swipe en hold’ voor het recents-menu werkt.

Er mist dan nog één knop uit de huidige navigatie, de methode om naar een digitale assistent te navigeren. Google heeft daar ook aan gedacht en het is vrij simpel, een swipe vanuit de linker- of rechterhoek aan de onderzijde zal de assistent lanceren. Natuurlijk kan je met Google’s Pixel-toestellen knijpen in de telefoons om de assistent te activeren, of als ‘normale’ gebruiker de ‘Okay Google’-zin uitspreken, maar het is niet altijd even intuïtief. Daar zullen we met deze vorm van navigatie dus niet tegenaan lopen. Verder is deze vorm van navigeren ook een stuk intuïtiever in een vergelijking met de pill of swipe-navigatie op meerdere recente OnePlus en Samsung-smartphones. Bij OnePlus of Samsung ga je nog net iets te vaak de fout in bij het navigeren, dat hoopt Google met zijn versie te voorkomen.

Google verplicht zijn partners

Als je in de toekomst een toestel koopt, of kan updaten naar Android Q, dan zal je van deze vorm van swipe-navigatie gebruik kunnen maken. Dat komt door Google’s strategie bij het uitrollen van deze vorm van swipe-navigatie, fabrikanten zijn namelijk verplicht om het te implementeren. Elke smartphone met Android Q zal Google’s swipe-navigatie en de Android-navigatie met knoppen bevatten. Met deze stap hoopt Google de navigatie op Android universeel aan te laten voelen. Daarmee wordt het bij je volgende Android-telefoon gemakkelijker om aan de navigatie te wennen. Momenteel is het een mikmak van allerlei swipe-navigatiemethoden, een pijnlijk uitzicht voor Google.

Heb je momenteel een smartphone van Android 9.0 Pie met swipe-navigatie en kan je niet zonder? Dan hoef je je voorlopig geen zorgen te maken, Google zal je favoriete swipe-navigatie niet wegnemen. Het is aan fabrikanten om te besluiten of ze hun huidige vorm van navigatie behouden. Allen Huang geeft verder aan dat er een tweede reden zit achter het besluit. Het bedrijf probeert de situatie voor de ontwikkelaars van applicatie te vergemakkelijken. Veel apps gebruiken swipes om allerhande acties uit te voeren, swipe-navigatie van allerlei soorten en maten kunnen echter een negatieve ervaring voor de eindgebruiker opleveren. Met de diversiteit in de vormen van swipe-navigatie is het tevens niet mogelijk om je app op alle vormen aan te passen, en zullen er altijd gebruikers buiten de boot vallen. Vandaar dat een vorm van swipe-navigatie dé standaard maken, nog zo raar niet is.

Vroegtijdig ingelicht

Als een app-ontwikkelaar op allerlei vormen van swipe-navigatie moet richten, worden de apps op Android uiteindelijk alsmaar slechter, aldus Huang. Vandaar dat Google ingrijpt met een gestandaardiseerde en intuïtieve swipe-navigatie. Volgens de manager hebben bedrijven overigens voldoende tijd om zich voor te bereiden, het bedrijf zou de fabrikanten ‘ruim op tijd’ hebben ingelicht. Het meest opvallende aspect is dat er fabrikanten zijn die vroegen om een gestandaardiseerde methode. Er is in elk geval wat nieuws te kiezen uit de hoek van Google, en vermoedelijk zal het ontwikkelaars van Samsung en andere fabrikanten niet stoppen om hun vorm van swipe-navigatie door te ontwikkelen.