Windows XP en 7 ontvangen patch tegen ‘nieuw soort WannaCry-aanval’

Microsoft heeft een nieuw lek gevonden in de oudere versies van Windows, zoals Windows XP en 7. Met het lek, dat vergelijkbaar is met WannaCry, krijgen hackers toegang tot netwerken vol computers.

In 2017 werden honderden bedrijven platgelegd door ransomware genaamd WannaCry. Sinds deze aanval werkten meerdere partijen hard samen om het probleem op te lossen, dat is inmiddels dan ook het geval. In een nieuw bericht schrijft Microsoft dat het een nieuw lek heeft opgelost, dat vergelijkbaar is met de manier waarop Windows kwetsbaar was voor de WannaCry-aanval. Deze nieuwe aanval werkt met de Remote Desktop Services in oudere versies van Windows. Windows 8 en 10 zullen de patch voor het probleem niet ontvangen. Microsoft heeft zich ertoe gezet om Windows XP mee te nemen – daarmee ontvangt het besturingssysteem voor het eerst sinds tijden een update.

Microsoft stelt de update, verrassend genoeg, ook beschikbaar voor Windows XP.

Microsoft gaat niet al te diep in op de details van de techniek die gebruikt wordt, maar het wordt in ieder geval duidelijk dat er geen tussenkomst van de gebruiker nodig is. De code voor het exploiteren van de kwetsbaarheid in de Remote Desktop Services kan vrij eenvoudig in de achtergrond draaien. Gezien het via de Remote Desktop Services verloopt, verwacht Microsoft dat de malware zich in de vorm van een ‘worm’ tussen computers en netwerken zal verspreiden. Op het moment van schrijven zou Microsoft nog geen aanwijzingen hebben dat het lek actief misbruikt is. Toch ziet de softwaregigant gevaar: ontwikkelaars van malware kunnen het lek namelijk snel gaan misbruiken.

Ook voor Windows XP

Veel besturingssystemen zullen met de ‘patch tuesday’ van april de beveiligingspatch ontvangen. Het gaat dan specifiek om Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 en 2008 R2. In het geval van Windows XP ligt het verhaal iets anders. Omdat het besturingssysteem al sinds 2014 geen ondersteuning meer krijgt, zullen gebruikers hun computer handmatig moeten updaten. Gelukkig is het aantal Windows XP-computers de afgelopen jaren snel afgenomen, al gebruiken de bedrijven en overheden maar al te graag XP omdat het te duur is om over te schakelen naar een nieuw besturingssysteem, zoals Windows 10. Voor deze computers staat een download klaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business