Nieuws

Apple iOS 13: Wat is er nieuw?

Apple stelde ons gisteren voor aan iOS 13 en het bedrijf beloofde tal van vernieuwingen, waaronder een volledig donkere modus.

Tijdens WWDC 2019 kwam er heel wat Apple-nieuws onze richting uit en naast de aankondiging van een nieuwe Mac Pro en iPadOS, konden iPhone-gebruikers zich verheugen op een hele reeks updates aan de hand van iOS 13. Donkere modus, iemand?

Dark Mode

Het was Craig Federighi, Senior Vice President van software bij Apple die iOS 13 op het grote podium mocht komen voorstellen. De laatste maanden was er al heel wat informatie gelekt en dat zorgde ervoor dat de verwachtingen extra hoog lagen. Van een donkere modus waren we ondertussen honderd procent zeker dat we ze mochten verwelkomen, de toevoeging van zulk een modus is immers een van de grote trends die we dit jaar tegenkomen op softwarevlak en Apple kon simpelweg niet achterblijven. Veel valt er niet over te zeggen, behalve dan dat ‘dark mode’ ondersteund zal worden in alle officiële Apple-apps ook een effect zal hebben op kleinere elementen van het systeem, zoals bijvoorbeeld notificaties.

https://www.youtube.com/watch?v=E5Jg4Wm9b7o

Reminders

De Reminders-app kon ongetwijfeld een upgrade gebruiken en Apple doet dat door een reeks nieuwe filters, zoals ‘Today’, ‘Scheduled’, ‘Flagged’ en ‘All’, toe te voegen zodat het overzicht net iets beter te bewaren is. Verder zagen we een visuele upgrade en je kan notities nu ook aan je contactpersonen koppelen zodat je herinneringen verschijnen als je een chat met hen opent.

Swipen om te typen

Android-gebruikers genieten al lange tijd van de mogelijkheid om woorden aan elkaar te swipen tijdens het typen, maar het Apple-toetsenbord bleef op dit vlak helaas wat achter en je was dan ook aangewezen op andere software als je die ervaring op iOS wilde. Dankzij het ‘Quick Path’ toetsenbord is dat dus eindelijk verleden tijd.

Updates van populaire apps

Als bovenstaande donkere modus niet genoeg voor je is, zal je blij zijn om te lezen dat Apple nog enkele andere updates aan zijn standaard apps gaat doorvoeren. Apple Mail krijgt ‘desktop formatting’ voor een betere schrijfervaring, Safari gaat per website je voorkeuren kunnen onthouden, Notes krijgt een visuele upgrade en Apple Maps is volledig opnieuw opgebouwd om de komende jaren betere kaarten beschikbaar te maken in de Verenigde Staten. Voor ons Europeanen is Google Maps waarschijnlijk dus nog even de betere oplossing.

All-in op privacy

Privacy is een van de belangrijkste zaken voor Apple en het bedrijf legde er deze keer dan ook opnieuw de nadruk op. Je kan er zo vanaf iOS 13 voor kiezen om een app slechts één keer toegang tot je locatie te geven, in plaats van permanent. Daarbij komt ‘Sign in with Apple’, dat je de mogelijkheid geeft om met Face ID een account te maken en in te loggen zonder persoonlijke data te delen. Wie zijn emailadres liever niet deelt, kan nu ook per app een specifiek adres aanmaken dat daarna wordt doorgestuurd naar je echte mail. Zo kan je dus makkelijk zien waar de spam vandaan komt.

Wat nog meer?

Andere aankondigingen waren de toevoeging van profielafbeeldingen aan iMessage, betere foto- én videobewerkingsmodi (zoals het roteren van afbeeldingen) in combinatie met een nieuwe layout voor de Photos app. Find My Friends en Find My iPhone worden samengevoegd in de ‘Find My’ app.

iOS zal ook EINDELIJK de mogelijkheid hebben om bestanden van een USB-stick of geheugenkaart te halen en ze naar de Files app te importeren. Tenslotte mogen we ook een heleboel prestatieverbeteringen verwachten, waardoor iOS 13 onze iPhones sneller moet maken in plaats van trager, zoals dat met veel grote updates wel eens het geval is. Apps zouden zo twee keer sneller laden en Face ID moet tot 30 procent sneller worden.

Wij kijken alvast uit naar de publieke bétafase, die nog deze maand van start moet gaan.   

appleios 13mobielWWDC 2019

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals