Apple introduceert eindelijk een vernieuwde Mac Pro

Apple heeft sinds 2013 geen vernieuwingen meer aangebracht aan de cilindervormige Mac Pro. Vanaf de herfst vult een kaasschaver zijn plek op, met tot 1,5TB RAM en een 28-core Intel Xeon.

Tijdens de openingstoespraak van Apple’s WWDC (Worldwide Developer Conference) liet Apple een nieuwe versie zien van de Mac Pro. Inmiddels was de Mac Pro ook wel toe aan een vernieuwing, de tweede generatie van de desktopcomputer voor professionals stamde immers nog uit 2013. Niet alleen de interne componenten kregen een upgrade, ook het design is geheel gewijzigd. Je krijgt niet langer een cilindervormige-behuizing, maar een design dat doet denken aan de eerste Mac Pro uit 2006. In combinatie met de nieuwe Mac Pro liet Apple tevens een 32-inch retina-monitor zien, die perfect te combineren is zijn met de Mac, onder andere door de resolutie en ‘perfecte’ kalibratie, aldus Apple.

Mac Pro met 28-core Intel Xeon

Als je de nieuwe Mac Pro gaat configureren, kom je er al snel achter dat je een behoorlijke lijst met opties kan aanvinken. Op het gebied van processoren levert Apple tot maximaal een 28-core Intel Xeon-processor. Apple heeft ook aan de gebruikers van Google Chrome gedacht, bij de Mac Pro is er namelijk de mogelijkheid om tot maximaal 1,5 TB ECC RAM-geheugen te configureren. ECC RAM is in veel situaties te vinden in workstation computers en servers; je ziet dan ook waar Apple zich met de Mac Pro nu precies op richt. Het opslaggeheugen is te configureren tot een 4TB-SSD, al krijg je in het basismodel 256 GB opslaggeheugen, tezamen met 32 GB RAM en een Intel Xeon-processor met 8 rekenkernen.

In totaal biedt de Mac Pro (2019) acht PCIe-sloten voor grafische kaarten en andere accessoires, al kan je bij Apple tot maximaal vier AMD Radeon Pro Vega II-gpu’s configureren. Daarmee zou je over 128 GB HBM2-videogeheugen beschikken en 56 teraflops aan grafische rekenkracht. In de basis krijg je echter één AMD Radeon Pro Vega II-gpu met 32 GB HBM2-geheugen. Naast de grafische kaart zal Apple een eigen ‘afterburner’ kaart in de Mac Pro meeleveren. De PCIe-kaart zal helpen bij taken zoals het decoderen van video. Volgens Apple kan deze kaart tot 6,3 miljard pixels per seconde decoderen. Daarmee zou het mogelijk zijn om meerdere 8K-streams tegelijkertijd af te spelen.

Adviesprijs vanaf 4.999 dollar

Het afkoelen van alle componenten gebeurt met drie ventilatoren aan de voorkant van de metalen behuizing. Deze drie stuwen lucht over alle componenten, die voor een groot deel passief zijn gekoeld. Componenten in de desktop krijgen voeding uit de 1,4KW-voeding van de Mac Pro. Op Twitter wordt gespeculeerd dat het gaat om een voeding met een ‘platinum’ efficiëntie. Dat wil zeggen dat de voeding efficiënt om kan gaan met de stroom die het ontvangt en uitzendt in de richting van de componenten. Uiteindelijk goed voor je portemonnee. Maar, dat mag ook wel: het basismodel heeft immers een adviesprijs van 5.999 dollar. De Mac Pro (2019) is verkrijgbaar vanaf de herfst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business