Nieuws

Apple iPadOS: Dit is nieuw en dit moet je weten

Benieuwd naar het verschil tussen iOS 13 en het nieuwe iPadOS? Dit moet je weten als iPad-liefhebber.

Gisteren vond WWDC plaats en naar jaarlijkse gewoonte komen we dan te weten waar Apple de voorbije maanden aan gewerkt heeft. Zo kregen we nieuws te horen over Apple WatchOS 6, de nieuwe Mac Pro en iOS 13. In dat lijstje hoort echter nog een ander besturingssysteem thuis, namelijk het nieuwe iPadOS. Apple vindt immers dat het verschil tussen de iPhone en Ipad (Pro) steeds groter aan het worden is en besloot daarom de twee op te splitsen. We kijken naar wat er nieuw is, de beta van het besturingssysteem en de release date.

iPadOS: Nog meer focus op Multitasking

De introductie van de eerste multitaskingfunctionaliteit werd enkele jaren geleden op veel gejuich ontvangen, al was je als gebruiker toch nog enigszins beperkt in de mogelijkheden die je aangeboden kreeg. Split-screen was zo een van die toevoegingen die wel nuttig was, maar elk programma mocht slechts het scherm delen met 1 ander programma. Een browser + Lightroom en een browser + Messenger in een ander venster gaat momenteel bijvoorbeeld niet. Gelukkig komt daar met iPadOS verandering in.

Eerst en vooral komen er verbeteringen aan voor Slide Over, het plaatsen van een app over een andere. Dankzij de nieuwe functionaliteit zal je simpelweg kunnen wisselen tussen verschillende apps met Slide Over. Wil je bijvoorbeeld snel even een iMessage versturen en dan terug naar je kalender wisselen zonder Photoshop te verlaten? Dan kan dat. Zoals we hierboven al zeiden, kan je in iPadOS ook een enkele app meerdere keren in splitscreen gebruiken. In de praktijk kan je dus twee browservensters naast elkaar open hebben als je dat zou willen. Om daarin het overzicht te behouden, gaat Apple het iets overzichtelijker maken om al deze verschillende ‘spaces’ (werkruimten) te doorzoeken en dat kan via het dock.

Het nieuwe Home Screen

Ipads, en zeker de iPad Pro, hebben genoeg ruimte en de icoontjes voor de verschillende apps zijn eigenlijk absurd groot. Apple heeft dan ook besloten om het Home Screen wat beter in te delen en de beschikbare ruimte optimaler te gebruiken. Dat resulteert in de mogelijkheid om widgets aan je thuisscherm te pinnen zodat je bijvoorbeeld sneller ziet wat er op je kalender staat, hoe warm het is en/of welke suggesties Siri voor je heeft.

Apple Pencil

Het Apple Pencil blijft heel geliefd en krijgt nog meer mogelijkheden in iPadOS. Zo krijg je nog meer tekentools beschikbaar en kan je nu ook een screenshot maken van een volledige webpagina om vervolgens aantekeningen erop te maken. Dankzij MacOS Catalina zal je je iPad ook kunnen gebruiken als tweede scherm en daarop met het Pencil werken.

Tekst en Toetsenbord

Wie vaak typt op zijn iPad weet dat er op het vlak van kopiëren en plakken best nog wat verbeteringen aangebracht mogen worden en Apple introduceert daarom nieuwe gebaren voor te kopiëren, plakken, acties ongedaan te maken en meer. Deze werken synchroon met de nieuwe verbeteringen voor het iPad-toetsenbord. Zo kan je het schermtoetsenbord losmaken van de onderkant van je scherm en plaatsen waar jij dat wil en dankzij QuickPath kan je nu ook swipen over de letters om een tekst te typen. Wie liever een fysiek toetsenbord gebruikt, kan dat doen met de hulp van een reeks nieuwe sneltoetsen. Wie graag andere lettertypes gebruikt tijdens het typen, zal deze kunnen downloaden van de App Store.

Donkere Modus en meer

IpadOS komt net als iOS 13 met een uitgebreide dark mode die de ogen wat minder moet belasten. Deze modus is beschikbaar voor de iPad zelf en de Apple-apps, waaronder Safari, dat een nieuwe downloadmanager heeft en een pak meer desktopwebsites zal ondersteunen, zoals Google Docs en Wordpress. Naast de downloadmanager zal het ook gewoon een pak makkelijker worden om je bestanden te beheren in IpadOS, want het besturingssysteem geeft je makkelijk toegang tot verschillende apps en servers. Oh, en je zal ook eindelijk een USB-stick op je iPad kunnen aansluiten!

Uiteraard zullen we ook heel veel iOS 13-updates terugvinden in iPadOS, waarover je meer kan lezen in ons iOS 13 overzicht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business