Uitbreiden opslaggeheugen Apple Mac Pro is zo gemakkelijk nog niet

Apple bracht tijdens WWDC de Mac Pro (2019) op de markt. Inmiddels heeft AppleInsider gekeken naar de uitbreidingsmogelijkheden van de desktopcomputer, de mogelijkheden lijken vrij beperkt.

Tijdens de openingstoespraak van Apple’s Worldwide Developer Conference (WWDC), liet het bedrijf voor het eerst sinds 2016 een nieuwe Mac Pro zien. Het bedrijf liet ook weten dat het erg trots is op hoe gemakkelijk het is om bij de componenten te komen. Door het verzetten van een draaischijf aan de bovenkant, kan je vrij gemakkelijk de metalen buitenkant van de computer optillen. Als dat zo is gebeurd, kan je alle componenten vervangen. Toch is het vervangen van de SSD’s zo gemakkelijk nog niet; AppleInsider heeft ontdekt dat de SSD’s namelijk niet voorzien zijn van een ‘standaard’ connector, volgens het rapport zou Apple zijn eigen proprietaire aansluiting gebruiken.

Apple’s proprietaire aansluiting

AppleInsider heeft een uitgebreid onderzoek voor de speciale aansluiting geplaatst. Daarvoor heeft het gebruikgemaakt van informatie die Apple tot op heden op zijn website heeft geplaatst. Daaruit blijkt dat het design overeenkomsten heeft met msata, maar tegelijkertijd ook een pin-layout heeft die daarvan verschilt is. Daarmee is de kans groot dat Apple zijn eigen design voor de Mac Pro’s connectoren gebruikt, waarschijnlijk gebaseerd op het PCIe-protocol. Voor Apple is het niet de eerste keer dat ze een hun eigen connector gebruiken. Eerdere Macs kwamen ook met een eigen verbinding, die niet overeenkomstig was met een standaard design. Je kan er dus zelf geen extra opslag installeren.

Daardoor zit je dus ‘vast’ aan de SSD-opties die Apple je momenteel geeft. Dat begint bij een 256GB SSD die in de basisversie zit. Verder kan je kiezen voor tweemaal 512GB, tweemaal 1TB en tot slot is tweemaal 2TB ook een optie. Uiteraard zal daar een behoorlijk prijskaartje aan verbonden zitten. In de praktijk gebruikt Apple vermoedelijk dezelfde SSD’s als in de huidige MacBook Pro’s, die lees- en schrijfsnelheden halen tot respectievelijk 2,7 en 2,6GB/s. Voor het uitbreiden van de SSD’s is het zo gemakkelijk nog niet. Enerzijds zou je kunnen kiezen voor de – slome – SATA-aansluitingen die in de Mac Pro aanwezig zijn. Voor professionals denk je echter eerder aan nieuwe en snelle PCIe SSD’s.

Uitbreiden Apple Mac Pro

In zijn totaliteit heeft Apple acht PCIe-poorten op het moederbord van de Mac Pro geplaatst. In de acht poorten moet je uiteraard de grafische kaarten plaatsen, maar zelfs dan blijft er nog meer dan voldoende ruimte over voor PCIe-SSD’s. Daarnaast is de Mac Pro 2019 de eerste desktopcomputer van Apple om zijn MXM-modules te gebruiken. Fabrikanten kunnen via het protocol in principe zelf aan de slag gaan om SSD’s voor de desktop te ontwikkelen. In hoeverre fabrikanten zich ook echt bezig zullen houden met MXM-SSD’s is nog onbekend. Wat wel duidelijk is, is dat Apple op weg is om zijn ecosysteem van alle kanten dicht te timmeren, onder andere door de nieuwe Apple T2-security chip.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business