België scoort dit jaar de negende plaats in de digitale index van de EU. Onze noorderburen uit Nederland doen het beter met een 3e plaats.


Niet slecht, niet goed. België staat dit jaar op de negende plaats in de Europese DESI-index. Dat is een digitaal rapport waarin een score op honderd wordt gegeven, op basis van de digitale vooruitgang van een EU-land.

Drie jaar geleden nog op vijfde plaats

België deed het in het verleden al beter. In het rapport meet het de score qua ‘connectiviteit’, ‘menselijk kapitaal’, ‘gebruik van internetdiensten’, ‘integratie van digitale technologie’ en ‘digitale publieke diensten’. Op al die vlakken stond België drie jaar geleden nog op de derde plaats.

Vandaag staat België op nummer 9 met een score van 59.4, hoger dan de 56.6 van vorig jaar. Vooral de scores op vlak van connectiviteit zijn gestegen door de brede beschikbaarheid van snel en vast internet door o.a. 4G. Dat maakt het voor België nog belangrijker om op tijd te investeren in 5G.


Bovendien heeft België de laatste jaren ook geïnvesteerd in de zogenaamde STEM-richtingen waarbij wetenschap, technologie en wiskunde worden gepromoot. Dat maakt dat ons land toch meer potentieel en talent kweekt voor de digitale toekomst van het land. Daarnaast is het ook niet onbelangrijk dat er moet ingezet worden op vrouwelijke IT-specialisten. Door al op vroege leeftijd in te zetten op STEM-richtingen in middelbare scholen voelen meisjes zich hopelijk ook aangesproken om de digitale weg in te slaan.

Onze buren

Buurland Nederland scoort over het algemeen wel een pak beter. Het land staat dit jaar op plaats 3 met een score van 68,9. Helaas scoort het land dan wel minder op vlak van menselijk kapitaal. Die lagere score is te wijten aan het feit dat Nederland die investering in modern onderwijs nog niet goed heeft doorgevoerd, waardoor het minder voorbereid is op de digitale toekomst.

De nummer 1 van de klas is Finland. Het land scoort 70 op 100 en wordt op de voet gevolgd door Zweden en Nederland.