Apple geeft iPhone-gebruikers eerste publieke bèta-versie van iOS 13

Apple geeft zijn iPhone-gebruikers de mogelijkheid om vanaf vandaag de publieke bèta’s van iOS 13, iPadOS, TvOS, WatchOS en macOS uit te proberen, zo schrijft het bedrijf op zijn bèta-webpagina.

Apple’s WWDC (Worldwide Developer Conference) mag dan bijna één maand geleden zijn, er is nog voldoende om naar uit te kijken. Naast de nieuwe Mac Pro en Pro Display XDR, liet Apple de nieuwe software zien voor zijn iPhones, iPads en MacBooks. Voor de iPhones gaat het om iOS 13, terwijl je bij de iPad kan wachten op iPadOS en de MacBooks ontvangen een update naar macOS Catalina. Als je niet kan wachten op een officiële lancering in of rond september, dan heeft Apple goed nieuws: je kan de software op voorhand testen. Op het moment van schrijven kan je via de website van Apple de direct de bèta-software downloaden voor je iPhone, iPad, Apple TV, Apple Watch en MacBooks.

Publieke bèta iOS 13

Direct na WWDC 2019 kwam er een bèta-versie uit van iOS 13, maar die was specifiek bedoelt voor de ontwikkelaars. Die versie was in principe ook niet openbaar beschikbaar. Vanaf vandaag is dat een ander verhaal. Via Apple’s website is het mogelijk om je te registreren voor Apple’s Beta Program. In het geval dat je al staat geregistreerd kan je direct inloggen om de software naar de apparaten toe te sturen. Let wel, het gaat om bèta-software en de kans bestaat dat de software bugs bevat en niet zo stabiel draait. Het advies is dan ook om deze software niet te installeren op apparaten die je dagelijks moet gebruiken. Je kan overigens op elk moment terugstromen naar je oudere software-versie.

Apple heeft dit jaar een aantal belangrijke aanpassingen gebracht voor zijn mobiele software. Om te beginnen bevat iOS 13 een donker thema. Gezien Apple vanaf de iPhone X is overgestapt naar de OLED-panelen van Samsung, heeft het nu ook daadwerkelijk zin om een donker thema te gebruiken. Je kan zo namelijk stroom besparen, donkere delen gebruiken immers minder stroom. Verder moet de nieuwe versie van iOS een stuk sneller zijn bij het opstarten van apps. Daarnaast zijn de updates al een stuk kleiner in vergelijking met de updates van iOS 12 en eerder. Als laatste brengt iOS 13 nu eindelijk ondersteuning voor het gebruiken van Playstation en Xbox-controllers in games.

iPadOS bètaversie

Naast iOS 13 heeft Apple ook een duplicaat genomen en deze geoptimaliseerd voor de iPads, het besturingssysteem zal door het leven gaan als iPadOS. Daarmee moet het om te beginnen een stuk gemakkelijker zijn om te multitasken; je kan met iPadOS bijvoorbeeld meerdere instanties van een browser openen. Daarnaast kan je bestanden direct vanaf een extern medium bewerken. Zo hoef je niet langer eerst alle bestanden van het externe medium te verplaatsen naar je iPad, om deze later weer naar het externe medium te moeten verplaatsen. Al met al dus voldoende wijzigingen in 2019 om alvast van te genieten, ga dan ook gerust naar de website van Apple om de bèta te downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business