Nieuws

Nederland verbiedt smartphonegebruik op de fiets vanaf 1 juli

Wanneer je je in Nederland verplaatst op de fiets (de kans is groot), laat dan je telefoon in je broekzak en bespaar zo een boete van 95 euro.

Dat je geen telefoon mag gebruiken achter het stuur van je wagen, is vanzelfsprekend. Nederlanders worden op dit moment echter attent gemaakt op een wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Op maandag 1 juli wordt dat reglement namelijk aangepast zodat het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen een strafbaar feit wordt dat gesanctioneerd kan worden met een boete van 95 euro.

Dan gaat het trouwens niet alleen om een smartphone, maar “alle mobiele elektronische apparaten die gebruikt kunnen worden voor communicatie of informatieverwerking”. Denk dan bijvoorbeeld ook aan een tablet, mp3-speler of camera. Het is echter wel toegelaten om een smartphone te bevestigen op je fiets, bijvoorbeeld voor navigatie. Ook hands-free bellen en je smartphone gebruiken wanneer je stilstaat met je fiets, is nog toegestaan.

Landelijk projectleider Infrastructuur Egbert-Jan van Hasselt, zegt dat het verbod helpt om het verkeer veiliger te maken. ‘De media hebben het vooral over een app-verbod voor fietsers. Maar het gaat verder dan dat. Het verbod geldt voor alle bestuurders van voertuigen. Toch is die specifieke aandacht voor fietsers goed. Dat is namelijk een kwetsbare groep op de weg. Als fietsers door onoplettendheid ergens tegenaan botsen of een ander rijdt hen aan, dan heeft dat vaak ernstige gevolgen,’ zegt Van Hasselt in een persbericht van de Nederlandse politie.

Ook verboden in België

Nu horen we je als Belg al denken “jammer voor die Nederlanders, wij gaan lekker verder met gsm’en op onze fiets.” Naast het veiligheidsrisico is dat echter ook niet zo verstandig voor je portefeuille, want bij ons is het gebruik van een smartphone achter het fietsstuur reeds langer verboden. De boete ligt hier zelfs nog 5 euro hoger dan bij onze Noorderburen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business