Nieuws

Duitse scholen verbannen Office 365

Je zou denken dat scholen tegenwoordig niet meer zonder Office 365 kunnen, maar in Duitsland kunnen ze dat duidelijk wel.

De Duitse deelstaat Hessen is bezorgd omwille van het gegevensgebruik en verbiedt daarom het gebruik van Office 365. Volgens de commisaris voor gegevensbescherming van Hessen maken de standaardinstellingen van Microsoft’s clouddienst het mogelijk voor Amerikaanse autoriteiten om gegevens over leerkrachten en leerlingen in te zien.

Microsoft heeft in een reactie tegenover ZDnet laten weten dat ze de bezorgdheid begrijpen en willen samenwerken om de oorzaak van die bezorgdheid weg te nemen. Volgens Microsoft hebben beheerders zelf veel controle over welke gegevens ze al dan niet delen, maar het is inderdaad niet mogelijk om het delen van gegevens volledig uit te schakelen. Er worden namelijk steeds telemetriegegevens van Duitsland naar de Verenigde Staten gestuurd en volgens de gegevensbeschermingautoriteit van Hessen kunnen hiermee ook persoonlijke gegevens worden verstuurd, zoals onderwerplijnen in mails of zinnen uit documenten. Het verzamelen van die gegevens zou in strijd zijn met de GDPR-wetgeving.

Niet alleen Office 365 wordt afgeschreven, maar ook alternatieve kantoorsoftware zoals Google’s G Suite en Apple’s iWork. Net zoals Microsoft’s dienst zouden die namelijk ook niet transparant genoeg zijn in de manier waarop ze met gegevens omgaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business