Apple vraagt om exclusie importheffingen op Mac Pro-onderdelen

Apple is naarstig op zoek naar een ontheffing voor de importheffingen die de Amerikaanse overheid heeft opgesteld, anders zullen de (vermoedelijke) Mac-onderdelen plots een stuk duurder uitvallen.

Sinds Trump is aangetreden, werkt de Amerikaanse overheid aan een plan om de import en export van en naar China gelijk te stellen. Momenteel is het nog zo dat China meer producten exporteert, in vergelijking met de lagere import naar China. Gezien er geen schot in de zaak zat, besloot Trump om een handelstarief in te stellen van maximaal 25 procent. Voor Apple werkt dat echter niet voordelig, omdat het op deze manier een hoger bedrag moet betalen voor alle Mac Pro-onderdelen die het nu nog uit China importeert. Hoewel het tarief nog niet volledig in werking is getreden, werkt de fabrikant in de Verenigde Staten aan een exclusie van voorgestelde importtarieven op verschillende onderdelen.

Amerikaanse importheffingen

Apple heeft de aanvraag voor de exclusie recentelijk onder aandacht gebracht van het handelsdepartement gebracht, de ‘Office of the US Trade Representative’. Deze aanvraag is recentelijk online gezet door het departement. In de aanvraag is duidelijk terug te lezen dat Apple een deel van de te importeren onderdelen buiten het tarief van 25 procent wil laten vallen. Er wordt in de papieren niet specifiek over de Mac Pro gesproken. In plaats daarvan spreekt de technologiegigant over een CPU-koeler, een module van grafische kaarten en een computerbehuizing. Daarnaast plaatst Apple accessoires op de lijst, onder andere de Magic Mouse en -Trackpad, die vaak met de Mac Pro worden geleverd.

Vermoedelijk gaat het om onderdelen van de Mac Pro waarvan het ontzien wil worden bij de importheffingen.

Dat Apple zich wederom bezighoudt met de importtarieven komt niet als een verrassing. Vorige maand heeft de fabrikant uit Cupertino nog een aanvraag ingediend bij de USTR, daarin heeft het zijn bedenkingen over de plannen op papier vastgelegd. Volgens Apple zullen de tarieven leiden tot: “een vermindering van Apple’s economische contributie aan de Amerikaanse economie”. Daarnaast zou het kansen geven aan partijen buiten de VS: “(de maatregelen, red.) kantelen het speelveld ten gunste van onze wereldwijde concurrenten”. Ook Microsoft heeft eerder vraagtekens gezet bij de voorgestelde importheffingen, deels omdat het bedrijf zijn Surface-producten in China produceert.

Apple Mac Pro-onderdelen

Apple is eerder in overleg geweest met de USTR voor een ontheffing van de importheffingen. Het kreeg uiteindelijk een exclusie toegeworpen voor de apparaten zoals de Apple Watch. Of het nu wederom een uitzondering kan verwachten is nog maar de vraag. Apple zou onderzoeken of het interessant is om de productie van de Mac Pro naar China te verplaatsen. Veel van de onderdelen komen immers al uit China: momenteel worden de computers in de VS ‘in elkaar geschroefd’. Het zou voor Amerikaanse technologiefabrikanten als een klap toekomen als de handelstarieven ook daadwerkelijk worden ingesteld, gezien ze dan een groot deel van hun omzet zullen verliezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business