Satellite Frankrijk zelfverdediging

Het Franse ministerie van Defensie geeft aan voor 2030 zelfverdedigingssatellieten de ruimte in te willen schieten, om communicatiemogelijkheden te garanderen.

Advertentie

We versturen inmiddels zoveel data over de wereld heen, dat satellieten belangrijker zijn dan je denkt. Je maakt er bijvoorbeeld volop van gebruik als je de navigatie op je telefoon eens aanzet. Maar ook vliegtuigen maken nog volop gebruik van satellieten in de ruimte om data op grote hoogte door te sturen. Frankrijk is zich goed bewust van deze afhankelijkheid en geeft dan ook aan dat het belangrijk is om ‘satellieten te gaan bewaken’. Het is overigens geen verlate 1-april grap, want het programma om de mini-satellieten te ontwikkelen ligt al klaar. Emmanuel Macron heeft aangegeven met het Franse ministerie samen te werken om “het leger de satellieten te laten beveiligen.”

Franse militaire begroting

Via het Franse ministerie van Defensie is het plan naar buiten gekomen om de mini-satellieten ook daadwerkelijk te ontwikkelen. Voor het ontwikkelingsplan is al een aardig bedrag vastgesteld, zo zou er nu al 700 miljoen euro worden klaargezet voor het programma. Er is ook een begroting voor op de lange termijn gemaakt, die oploopt tot ongeveer 4,5 miljard euro in 2025. Het budget zal eerst geïnvesteerd worden in het uitbreiden van Frankrijks Syracuse satellieten voor communicatie van het Franse leger. Op termijn moeten deze satellieten uitgerust worden met camera’s en later ook met pistolen en lasers om andere satellieten uit te schakelen, net zoals bij de mini-satellieten.

Naast het verdedigen van de satellieten die het Franse leger gebruikt, zou het ministerie ook graag zien dat de satellieten nieuwe satellieten snel uit kunnen schieten als er een vernietigd is. In 2030 zou het systeem van satellieten al klaar moeten zijn. Wanneer alles ook daadwerkelijk in de ruimte moet rondvliegen, is nog niet bekend. Volgens de Franse minister van Defensie, Florence Parly, zou het plan in elk geval voldoen aan de strenge wetgeving voor satellieten in de ruimte. Frankrijk zou er niet op zijn gericht om actief satellieten uit te schakelen, maar ziet de techniek juist als een manier om zijn eigen satellieten in de toekomst te verdedigen. Een oorlog in de ruimte is niet uitgesloten…

Advertentie