Nieuws

Apple gaat achtergronddata in iOS nog meer afschermen

Meer privacy, meer bescherming. Dat is Apple's laatste prioriteit geworden. In de strijd tegen misbruik gaat het nu achtergronddata in iOS nog meer afschermen.

Ondertussen is het duidelijk, Apple is een voorvechter van privacy en laat dat ook duidelijk merken. De Amerikaanse iPhone-bouwer wil een leider worden in de strijd tegen misbruik van privacygevoelige data en heeft daarom beslist om alle data die op de achtergrond wordt gegenereerd in iOS nog meer te gaan afschermen voor applicaties van derden.

Omweg

Via een omweg konden applicaties als Facebook, WhatsApp, Messenger, WeChat en Snapchat gebruik maken van achterpoortjes in de ontwikkelaarskits van Apple zelf. De applicaties deden zich voor als VoIP-dienst (bellen via internet, zoals bv. WhatsApp) en konden zo ofwel hun app anders laten werken of gebruik maken van de data op de achtergrond, wat uiteraard niet de bedoeling is. Die bewuste applicaties konden dus ook gebruik maken van achtergronddata als je je smartphone niet gebruikt.

Facebook heeft in een reactie laten weten dat het deze manier van werken nooit zou ingezet hebben en dat het bedrijf een aparte API had voor dataverzameling. Een woordvoerder bij Facebook stelde dat ze enkel op die manier de private berichten in WhatsApp en Messenger privaat konden houden en dat gebruikers daar zo mee van kunnen genieten. Nu timmert het bedrijf dat achterpoortje dus dicht.

Inloggen met Apple-account

Eerder dit voorjaar liet Apple op zijn ontwikkelaarsconferentie al verstaan dat het een nieuwe functie aan het ontwikkelen is: ‘Inloggen met je Apple-account.’ De nieuwe functie is al te testen in de bètaversie van iOS 13 en heeft als voornaamste doel dat je veilig kan inloggen op je favoriete diensten zonder dat je al je accountgegevens moet prijsgeven aan die dienst. Facebook gebruikt deze manier van werken al jaren maar heeft daarbij ook extra macht en controle over jouw gegevens. Deze tegenzet van de iPhonemaker komt dus op een goed moment.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business