Nieuws

10e generatie Intel Comet Lake-processoren zijn sneller dan ooit tevoren

De sterkste Intel Comet Lake-processor bevat geen vier, maar zes rekenkernen. De prestaties zijn sterker, maar toch blijft de energiezuinigheid behouden.

Intel heeft besloten dat het tijd is om nog een deel van zijn tiende generatie processoren te onthullen. Eerder werden de zogenaamde Ice Lake-processoren uit de doeken gedaan en nu is het tijd voor de Intel Comet Lake-processoren om op het toneel te verschijnen. Zowel de Y- als de U-reeks zijn gemaakt op het 14nm-procedé en krijgen upgrades in de vorm van extra rekenkernen voor nog sterkere prestaties.

Comet Lake, de opvolger van Whiskey Lake

Een introductie van nieuwe processoren is ook een combinatie van lettertjes en cijfertjes waar de gemiddelde mens weinig uit kan afleiden. Daarom hebben we ons best gedaan om uit te pluizen wat de nieuwe processoren kunnen en dat in mensentaal om te zetten. Dat de processoren sneller zijn, is geen verrassing, want dat is namelijk elk jaar zo, maar wat kunnen ze precies tegenover hun voorgangers.

Welke processoren heeft Intel nu precies vernieuwd met de aankondiging van de Comet Lake-generatie? Het zou logisch zijn als dit de negende generatie zou zijn, maar het gaat hier om de opvolgers van de achtste generatie Intel Whiskey Lake-processoren. In die generatie zitten de U-processoren (bv. Intel Core i5-8265U) en de Y-processoren (bv. Intel Core i5-8200Y). De U-processoren (ultra-low power) staan bekend om hun energiezuinigheid in laptops met actieve koeling in de vorm van een ventilator, terwijl de Y-processoren eveneens energiezuinig zijn, maar gebruikt worden in laptops met passieve koeling (geen ventilator) zoals de MacBook Air.

Zowel de U- als de Y-reeks krijgen vier nieuwe processoren, die je hieronder in het overzicht kan zien:

Bron: Intel

Intel Core Comet Lake Y-processoren

De grootste verandering is gebeurd bij de Y-reeks. Die 8e generatie Intel Core Y-processoren hadden steeds een dual-core, maar de tiende generatie maakt hier in drie van de vier gevallen gebruik van een quad-core voor nog betere prestaties. Er zijn niet alleen meer rekenkernen, maar de kloksnelheid van elke kern is eveneens verhoogd. De processoren kunnen echter alleen gebruikt worden met LPDDR3-geheugen, terwijl het snellere LPDDR4-geheugen steeds meer gebruikt wordt. De laptops met deze processoren zijn weliswaar iets minder energiezuinig. Het maximale vermogen dat de chips kunnen verbruiken (TDP) is hier verhoogd van vijf watt naar zeven watt, al kan dit door de fabrikant zelf nog aangepast worden, maar een lager TDP zorgt ook voor zwakkere prestaties. Qua grafische prestaties zijn er geen upgrades en is er nog steeds de bekende Intel UHD Graphics-gpu.

Intel Core Comet Lake U-processoren

Als we kijken naar de reeks met U-processoren, dan zien we gelijkaardige upgrades. Hier zien we eveneens vier nieuwe Comet Lake-processoren, maar het aantal rekenkernen loopt sterker uit elkaar. De krachtigste Intel Core Whiskey Lake-processor van de achtste generatie (i7-8565U) is een quad-core, maar zijn opvolger in de Comet Lake-reeks (i7-10710U) is een hexa-core met zes rekenkernen. De i7-10510U moet het doen met een quad-core, net zoals de i5-10210U en de zwakste U-processor heeft ook in de Comet Lake-reeks nog steeds een dual-core. De i7-chip met een quad-core is echter iets hoger geklokt dan de hexa-core.

Qua TDP hebben alle U-processoren nog steeds een maximum van vijftien watt zoals hun Whiskey Lake-voorgangers. Hier zit echter een addertje onder het gras, want voor de prestatietesten heeft Intel de hexa-core processor verhoogd naar 25W zodat de prestaties daar beter zouden zijn. In de bijbehorende cijfers voor de batterijduur is de processor dan weer op 15W ingesteld, waardoor de batterijduur van de i7-10710U op volle snelheid nog niet bekend is. Wat nieuw is, is de ondersteuning voor het snellere LPDDR4-geheugen. Dit is weliswaar iets minder energiezuinig, maar hier ligt de keuze bij de fabrikanten, aangezien zij nog steeds voor het tragere LPDDR3-geheugen kunnen kiezen. Qua grafische prestaties zijn er ook hier geen upgrades en is er nog steeds de bekende Intel UHD Graphics GPU aanwezig.

In de komende maanden zullen verschillende laptop- en pc-fabrikanten toestellen uitbrengen met de nieuwe processoren zodat we in de praktijk kunnen genieten van de upgrades.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business