Nieuws

Skype wordt officieel telecomoperator in België

Skype legt zich neer bij de beslissing van het Europees Hof en wordt vanaf nu officieel een telecomoperator. Dat betekent ook nieuwe regels en wetten.

Naast de chatapplicatie biedt Skype ook een dienst om gewone telefoonnummers te bellen, mits betaling. Die dienst heet SkypeOut.

Echter is de Belgische telecomregulator BIPT altijd van mening geweest dat Skype zich met SkypeOut als een klassieke telecomoperator gedraagt en dat het bedrijf daarbij dezelfde regels moet volgen als pakweg Orange of Telenet. Zo schreef DataNews gisteren.

Skype legt zich neer

In 2016 kreeg het dochterbedrijf van Microsoft een boete van 223.000 euro omdat het zelf van mening was dat het bedrijf een internetdienst was en geen telecomoperator. Het bedrijf gaf dus niet toe en stapte naar het Europees Hof.

Vandaag heeft ook het Europees Hof het Belgische BIPT gelijk gegeven en zal Skype(Out) voortaan door het leven gaan als een telecomoperator. Zowel bij het Nederlandse ACM als bij ons eigen BIPT zou Skype zich intussen hebben aangemeld om zich neer te leggen bij de nieuwe wetten en regels.

Wat verandert er nu?

Voor de gebruiker verandert er helemaal niets. Voor Microsoft wel. Zijn telecomdienst zal zich nu moeten houden aan bepaalde wetten rond netwerkveiligheid of nooddiensten.

Zo zal het bedrijf vanaf nu toegang moeten bieden tot het noodnummer 112. Het moet daarom ook samenwerken met de Ombudsdienst voor Telecom.

Iets minder leuk

Tot slot kunnen autoriteiten zoals politiediensten of cybersecurity telefoontaps via de dienst gaan aanvragen. Maar volgens DataNews zou dat in de praktijk nooit het geval zijn voor de reguliere chatdienst van Skype. Enkel wanneer SkypeOut wordt gebruikt kan een telefoontap worden aangevraagd. Net zoals bij andere operatoren dus.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business