Nieuws

Google onthult grote beveiligingsproblemen in iPhone

Google ontdekte in februari een groot gat in de beveiliging van de iPhone. Apple heeft dit gat intussen gedicht door middel van een software-update.

Apple staat deels bekend om zijn ijzersterke beveiliging waardoor de MacBook, iPhone en iPad zelden last hebben van virussen en malware. Toch heeft Google enkele maanden terug een groot beveiligingslek opgemerkt in de iPhone. Het gaat waarschijnlijk om een van de grootste beveiligingslekken in de geschiedenis van Apple, hoewel officiële cijfers ontbreken. Een software-update van iOS heeft deze problemen intussen van de baan geholpen, maar vermoedelijk zijn er miljoenen gebruikers getroffen.

iPhone was minstens twee jaar kwetsbaar

In de praktijk ging het om veertien kwetsbaarheden in de beveiliging van iPhones die op iOS 10 tot en met iOS 12 draaiden. Een kleine hoeveelheid gehackte websites maakte gebruik van die kwetsbaarheden zodat ze toegang kregen tot persoonlijke data van de gebruiker. Na een bezoekje aan de website kregen de hackers toegang tot je foto’s, iMessages en zelfs je locatiegegevens. De hackers konden op deze manier zelfs aan je wachtwoorden geraken en berichten met end-to-end encryptie zoals in WhatsApp.

Voordat het Zero Day team van Google deze kwetsbaarheden aan Apple meldde, was er minstens twee jaar lang geen enkele beveiliging tegen deze aanvallen. Na de melding in februari is Apple meteen aan een oplossing beginnen werken en heeft het intussen een bugfix verspreid via een iOS 12 software-update (iOS 12.1.4) die deze maand beschikbaar is geworden. Als je dus een iPhone hebt, raden we je ten zeerste aan om zo snel mogelijk deze update te installeren.

De onderzoekers van Google wijzen er tot slot op dat er waarschijnlijk andere, nog te ontdekken, kwetsbaarheden aanwezig zijn in iPhones (en eender welk ander stukje technologie). Voor de details over het gat in de beveiliging kan je terecht bij de volledig blogpost van Google’s Zero Day team.

applebeveiliginggoogleios 10iOS 11ios 12iphonezero day

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals