Pocket Casts meldde gisterenavond het nieuws dat het zijn podcast-app vanaf nu gratis zal uitbrengen. Daarbovenop starten ze met betaalde abonnementen, Pocket Cast Plus.
Nieuws

Pocket Casts stelt app gratis beschikbaar en start met betaalde abonnementen

Pocket Casts meldde gisterenavond het nieuws dat het zijn podcast-app vanaf nu gratis zal uitbrengen. Daarbovenop starten ze met betaalde abonnementen, Pocket Cast Plus

De app werd gelanceerd in 2010 en tot nu moesten gebruikers altijd betalen om de app te kunnen downloaden. De kostprijs varieerde tussen de €3,60 en €9, afhankelijk van het besturingssysteem en het platform. Dat verhinderde de app echter niet om populair te worden. Waar ze op iOS nog in concurrentie moest gaan met de gratis app Apple Podcasts, kende ze op Android nauwelijks tot geen evenwaardige concurrentie.

De nieuwste versie van de app, versie 7.5, zal dus gratis worden aangeboden. Deze is al beschikbaar op Android. Apple wil de app nog eerst evalueren alvorens ze op iOS beschikbaar te stellen. Mogelijk wil Apple de lancering van diens nieuwe bestuurssysteem iOS 13 afwachten.

Pocket Casts Plus

De lancering van de gratis app is niet het enige nieuws dat de bedrijvengroep achter Pocket Casts te melden had. Ze zullen eveneens starten met een betaald abonnement, dat als een upgrade van een gewoon account dient gezien te worden. Met dit abonnement hebben gebruikers toegang tot enkele extra functionaliteiten bovenop de standaard features. Zo zal Pocket Cast Plus onder andere een cloudopslag bevatten tot 10GB. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om bestanden die geen podcasts zijn ook via de app af te spelen.

De kostprijs van dit betaalde abonnement zal ongeveer €1 per maand zijn of zo’,n €11 voor een jaarabonnement. De belangrijkste wijziging is wellicht dat de desktop- en internetversie in het betaalde pakket zullen zitten. Vroeger kon deze internetversie éénmalig aangekocht worden voor €8. Om de gebruikers die dit bedrag betaald hebben voor de internetversie te compenseren, biedt Pocket Casts hen voor drie jaar lang het Pocket Cast Plus-abonnement gratis ter beschikking aan.

Toegenomen concurrentie

De keuze om de app gratis aan te bieden, is een opmerkelijke strategie van de bedrijvengroep achter Pocket Casts. De inkomsten van de downloads vormden echter een voorname bron van inkomsten. Volgens de CEO van Pocket Casts Owen Grover strookte het aanbieden van hun app tegen betaling niet langer meer met de bedrijfsfilosofie. Zij hechten naar eigen zeggen veel waarde aan open access, en willen hiermee de app voor iedereen toegankelijk maken. Hij voegt er aan toe dat het ook niet de bedoeling is om mensen te pushen een Plus-abonnement te nemen. Hoe de inkomsten van de downloads zullen gecompenseerd worden, is nog onduidelijk.

De toegenomen concurrentie op de markt kan evengoed een plausibele verklaring zijn. De concurrentie van Apple was altijd al aanwezig. Nu Google zijn app Google Podcasts heeft gelanceerd en ook Spotify zijn graantje op de podcastmarkt wil meepikken, lijkt het steeds minder waarschijnlijk dat gebruikers bereid zullen blijven om te betalen voor de diensten van Pocket Casts.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business