Nieuws

Google sluit contract met Engie voor groene energie

Google heeft wereldwijd achttien nieuwe contracten afgesloten voor afname van groene stroom. In België zal Engie de vaste leverancier van Google worden.

De Belgische energieleverancier Engie maakte vandaag aan de pers bekend dat het een exclusiviteitscontract heeft afgesloten met Google voor het leveren van groene stroom. Het zou gaan om een contract van vijf jaar. Engie wordt daarmee de vaste leverancier van Google in België. Google zal naar verluidt zo’n 92 megawatt afnemen bij Engie, die zal geleverd worden vanuit het windmolenpark Norther dat gelegen is in de Noordzee.

Google is begonnen aan de bouw van een nieuw datacenter in België. Dat zal zich situeren in Saint-Ghislain, vlakbij Bergen. Dit is ondertussen al het vierde datacenter van Google, nadat in 2009 het eerste werd opgericht. Het kostenplaatje van dit nieuwe datacenter zal naar verluid zo’n 600 miljoen euro bedragen. Via het contract met Engie zal het dit nieuwe datacenter volledig runnen met groene stroom.

Engie is naar eigen zeggen trots dat het Google kan bijstaan in het behalen van diens milieubeleidsdoelstellingen. Zij hopen dat deze samenwerking in de toekomst de deur kan openen voor verdere samenwerkingen met internationale topbedrijven.

Uitbouw datacenters in Europa

Het nieuwe datacenter in België is onderdeel van een grootschalig investeringsplan dat Google volop aan het uitvoeren is. Het imperium in Europa zal de komende jaren grondig uitgebreid worden. Zo komen er onder andere nog twee datacenters in Nederland bij en een nieuw datacenter in Finland. Een volledig overzicht van welke projecten er komen en aan welke geschatte kostprijs heeft Google nog niet meegedeeld, maar dit zal gaan over enkele miljarden euro’s.

De samenwerking met Engie is ook onderdeel van een grootschalig project. Google zal in Europa niet enkel datacenters oprichten, het gaat ook volop investeren in hernieuwbare energie. Wereldwijd werden achttien nieuwe contracten afgesloten. Google stelde al enkele projecten rond zonne-energie en windturbines voor in Scandinavië. De totale som die Google in Europa zal investeren in hernieuwbare energie wordt dan weer geschat rond een miljard euro.

energiegooglegroen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals