Nieuws

Google-computer bereikt quantum supremacy

Een opvallend bericht verscheen vandaag op de website van NASA. Daarin was te lezen dat een quantumprocessor van Google een bewerking zou uitgevoerd hebben die voor elke computer tot op heden onmogelijk was. Google zou daarmee het punt van quantum supremacy hebben bereikt.

Zoeken naar het bericht op de website van NASA heeft weinig zin, want het is er inmiddels al afgehaald. Gelukkig was de Financial Times er wel snel genoeg bij om het bericht op te pikken en te verspreiden. Als het bericht klopt, dan zou Google de meest krachtige computer ter wereld ontwikkeld hebben.

Die eer staat voorlopig op de naam van IBM. Het IBM Summit-computercluster was tot dusver de snelste supercomputer met een gemiddelde prestaties van 143,5 petaflops en topprestaties van 200,5 petaflops. Dit computersysteem wordt gebruikt door het Amerikaans Ministerie van Energie. Flops is een term om de sterkte van computers aan te duiden en staat voor floating operations per second.

Klassieke computers halen doorgaans tussen de 20 en de 100 gigaflops. Extreem sterke grafische kaarten slaan erin om zulke prestaties te halen dat ze in teraflops worden uitgedrukt. Petaflops is de overtreffende trap van teraflop. Maar het zijn enkel supercomputers die dit aankunnen.

Race voor quantum supremacy

IBM, Google en Microsoft zitten al jarenlang in een hevige strijd verwikkeld om de ultieme quantumcomputer te ontwikkelen. Zoals reeds vermeld, zat IBM met diens Summit in de poleposition. Als het bericht van NASA klopt, dan heeft Google IBM zwaar overtroffen. Het persbericht van NASA zou de informatie bevat hebben dat de Sycamore van Google, een quantumprocessor, een berekening zou hebben kunnen uitvoeren die de Summit simpelweg niet aankan. Sycamore zou dan het punt van quantum supremacy bereikt hebben. De rekenkracht van een computer wordt dan zo groot dat quantumsystemen niet meer kunnen gesimuleerd worden.

Voorlopig is het nog volop wachten op een officiële publicatie van Google. De befaamde berekening waar het over gaat, is trouwens louter technisch van aard. Ze heeft geen enkel praktisch nut. Google heeft daarover zelf al aangegeven dat het nog jaren zal duren voordat men een praktisch nut zal vinden voor quantumprocessors.

-googleIBMquantumsupercomputer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen