Nieuws

Oracle benaderd door speurders in onderzoek tegen Google

Het Amerikaans softwarebedrijf Oracle bevestigt dat speurders het bedrijf om informatie hebben gevraagd over Google. In de Verenigde Staten loopt een grootschalig onderzoek tegen de grote techbedrijven rond het verbreken van de antitrustwetgeving.

De technologiegiganten Google, Apple, Facebook en Amazon komen de laatste tijd zwaar onder vuur te liggen in de Verenigde Staten. Hen wordt voornamelijk vanuit de politiek aangewreven een inbreuk te doen op de antitrustwetgeving. Antitrustwetgeving probeert te voorkomen dat grote ondernemingen te veel macht zouden verkrijgen. Tegenstanders van Google en co. menen dus in andere woorden dat de bedrijven te groot zijn geworden, en dat door hun beleid kleinere spelers schade hebben opgelopen.

De tegenstand is zo groot geworden, dat er op dit moment een gerechtelijk onderzoek loopt tegen de techgiganten. Gerechtelijke onderzoekers proberen nu via een aantal bedrijven die in het verleden zaken hebben gedaan met of overgenomen zijn geweest door Google en co informatie te bekomen. Het onderzoek moet uitwijzen of er sluitend bewijs kan worden gevonden dat ze hun machtspositie misbruikt hebben.

Google en Oracle geen al te beste vrienden

Oracle is één van de bedrijven die betrokken is geraakt in het onderzoek. Dat meldde het bedrijf zelf gisteren aan Reuters. Het is niet toevallig dat de speurders naar het Amerikaanse softwarebedrijf zijn gegaan. Google en Oracle hebben immers geen al te fraai verleden.

In 2010 spande het bedrijf een rechtszaak aan tegen Google. Oracle claimde dat Google inbreuk had gepleegd op de patenten van Java, die in bezit zijn van Oracle. Google gebruikt Java in zijn bekende open source-besturingssysteem Android. Oracle eiste een schadevergoeding van 9 miljard USD. Google ontkende de beschuldigingen. Google won uiteindelijk het proces.

Meer details over het onderzoek kunnen voorlopig niet gegeven worden. Als Oracle nog met revanchegevoelens tegenover Google zit, hebben ze wel een uitgelezen kans op een schotel gekregen. Google heeft zelf nog niet op het nieuws gereageerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business