Nieuws

“Facebook’s encryptie verhoogt het risico op kindermisbruik”

Facebook zal zijn plannen van een end-to-end-encryptie voor chatberichten doorzetten. Dat heeft Zuckerberg zelf bekend gemaakt via een livestream. De beslissing staat onder zware druk.

Het gebeurt maar zelden dat regeringen uit verschillende continenten de krachten bundelen. Dat gebeurde deze week toen de Amerikaanse, Britse en Australische regering samen een open brief verstuurden naar Facebook. Daarin vragen zij aan Facebook om hun beslissing chatberichten te vergrendelen via een encryptie te herzien. Zij vrezen dat het risico op kindermisbruik en terrorisme hierdoor kan stijgen.

WhatsApp werkt al sinds 2016 met deze encryptie. Wanneer je een bericht verzendt, wordt dit via een encryptie versleuteld. Enkel het toestel van de ontvanger kan deze encryptie ongedaan maken. Daardoor zijn de berichten tijdens het verzenden onzichtbaar, zelfs op servers van WhatsApp. Facebook implementeerde dit systeem dus wel om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Het wil de encryptie nu ook doortrekken voor Messenger en Instagram.

Vrees voor kindermisbruik en terrorisme

Maar die laatste beslissing is dus fel gecontesteerd. Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben een open brief naar Facebook gestuurd. Daarin staat de niet mis te verstane boodschap dat ‘het verbeteren van de virtuele veiligheid de fysieke veiligheid niet in gedrang mag brengen’. Zij vrezen vooral dat de strijd tegen kindermisbruik en terrorisme hierdoor serieus moeilijker zal worden. Criminelen krijgen inmiddels ‘vrij spel’ via de applicaties. Volgens de beleidsvoerders moeten de inlichtingendiensten in absolute noodgevallen nog steeds toegang kunnen krijgen tot persoonlijke berichten.

Facebook heeft via een live Q&A met zijn medewerkers tekst en uitleg gegeven waarom de beslissing toch doorgetrokken zal worden. Daarbij gaf hij aan de zorgen te erkennen en benadrukt hij dat veiligheid van gebruikers en zeker van minderjarigen een prioriteit is voor Facebook. Hij hoopt door enkele maatregelen aan te kondigen de regeringen overtuigen dat er wel garanties bestaan voor veiligheid. De algoritmen van Facebook zullen ingezet worden om criminelen op de chatapplicaties op te sporen. Er zullen strengere voorwaarden komen op interactie tussen volwassenen en minderjarigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business