Nieuws

Microsoft: Iraanse hackers probeerden Amerikaanse presidentskandidaat te hacken

Volgens beveiligingsonderzoekers van Microsoft is een Amerikaanse presidentskandidaat slachtoffer geworden van een hackersaanval vanuit Iran. Om wie het ging, lichtte Microsoft verder niet toe.

Microsoft deelde via zijn blog mee dat het bewijzen heeft voor een hackerspoging vanuit Iran op de Verenigde Staten. Meer bepaald zouden de hackers de Microsoft-accounts van een Amerikaanse presidentskandidaat hebben proberen hacken, naast die van journalisten en ambtenaren. In totaal zou het gaan om zo’n 2700 aanvallen in een periode van 30 dagen in augustus en september. Zo goed als al deze aanvallen konden worden afgeweerd, zodat geen cruciale informatie kon worden bekomen. Om welke presidentskandidaat het exact ging, vermeldt Microsoft niet in de blogpost.

Microsoft wijst voor de aanvallen zonder aarzelen naar Phosphorous. Volgens Microsoft is dit hackerscollectief gelinkt aan de Iraanse regering. Zij hebben geprobeerd om onder andere telefoonnummers en mailadressen te bekomen om deze accounts te kunnen resetten. Slechts vier accounts van de 241 die getarget zijn, konden ook effectief worden gecompromitteerd. Maar deze accounts waren niet gelinkt aan de presidentsverkiezingen.

Microsoft wil overheden waarschuwen

Hoewel volgens Microsoft de aanvallen weinig blijk gaven van technisch vernuft, vinden ze het toch hun plicht om de aanvallen publiek te maken. Ze willen vooral overheden en bedrijven wereldwijd waarschuwen voor wat in vakterminologie met ‘hybrid warfare’ aangeduid wordt. Ze hopen dat landen zich meer bewust worden van deze dreiging en stappen zetten om hun beveiliging te verhogen.

“Door dit te delen willen we laten zien dat we samen met overheden en het bedrijfsleven transparanter worden over aanvallen van landen die het democratisch proces verstoren. Ook willen we anderen hiermee behoeden voor aanvallen, en hen aanmoedigen stappen te zetten zichzelf te beveiligen.” Microsoft Intelligence Thread Center

De politieke relaties tussen Amerika en Iran staan al langer op het punt om te escaleren. Dat heeft veel te maken met de steun die Amerika al decennia verleent aan Saoedi-Arabië, de andere grootmacht in het Midden-Oosten en een aartsvijand van Iran. VS beschuldigt Iran er ook van nucleaire wapens te willen inzetten voor oorlogsdoeleinden en legde het land al een embargo op. Of dit nieuws nog wat meer olie op het vuur zal gooien, valt af te wachten. Het is in ieder geval geen primeur dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen op ‘aandacht’ uit het buitenland kunnen rekenen. Rusland slaagde er via nepnieuws op het internet te verspreiden in de verkiezingen van 2016 in het voordeel van Trump te sturen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business