Nieuws

Robothand van Elon Musk lost Rubiks Cube zonder problemen op met één hand

Kan jij een Rubiks Cube oplossen met één hand? Een robothand ontwikkeld door Open AI heeft zichzelf geleerd dat in vier minuten te doen.

Open AI is een organisatie die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van ‘veilige’ AI. Het is één van de vele projecten waar Elon Musk zich mee bezighoudt. Musk richtte het bedrijf in 2015 op met Sam Altman. Gisterenavond verscheen op het officiële account een opvallende video van een robothand dat een Rubiks Cube zonder al te veel moeite oploste.

Wie zich al eens aan een Rubiks Cube waagt, weet dat dat niet altijd een eenvoudig tijdverdrijf is. Het inspireert ingenieurs er al lang toe om robots te ontwikkelen die dit in een mum van tijd kunnen. De snelste robots kunnen dit in 38 seconden. De hand van Musk en Altman heeft er dan misschien wel vier minuten voor nodig, maar doet dat met één hand. En er zijn nog meer redenen waarom dit een indrukwekkende prestatie is.

Reinforcement learning

De AI in de robothand is namelijk niet voorgeprogrammeerd om Rubiks Cubes snel op te lossen. De robot heeft zich de vaardigheid zelf eigen gemaakt. De hand is uitgerust met tientallen sensoren die de kubus voelen. Door veelvuldig contact met de kubus en het uitproberen van bewegingen, werd de hand steeds beter in het oplossen van de kubus. Dat prinicipe heet “reïnforcement learning”.

Het aanleren van bewegingen gaat bij zelfs de meest ontwikkelde AI trager dan bij mensen. Maar zelfs als de onderzoekers de robothand afleidende stimuli toedienden, bleef hij vastberaden de kubus oplossen. Omdat de arm pneumatische spieren heeft in de voorarm, kan het wel bewegingen beter controleren, waardoor het mogelijk is om zulke snelle tijden neer te zetten.

Nieuw wereldrecord in de maak?

Het is niet de eerste keer dat Open AI met een technologische hoogstandje uitpakt. Het ontwikkelde een software die zichzelf het spel Dota 2 aanleerde. De software is daar zo goed in geworden, dat het zelfs een duel van de wereldkampioen kon winnen.

Wil de robot er ooit inslaan het wereldrecord te breken, dan zal het nog flink moeten trainen. Dat staat op naam van de 22-jarige Australiër Feliks Zemdegs. Die sloeg er vorig jaar in een Rubiks Cube in 4,22 seconden op te lossen. Maar dat was wel met twee handen…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business