Nieuws

Universiteit Antwerpen getroffen door cyberaanval

Heel wat technische problemen op de servers van de Universiteit Antwerpen. Die zijn veroorzaakt door een hackerspoging dit weekend.

Antwerpse studenten die deze ochtend wilden inloggen op SisA, merkten op dat het systeem niet operationeel was. SisA is een ondersteunend platform dat de universiteit gebruikt om de studentenadministratie digitaal te beheren. Dat waren niet de enige technische problemen. Inloggen op MediaSite, waar studenten video-opnames van colleges kunnen herbekijken, was eveneens onmogelijk. Door grote problemen met het cashless betaalsysteem was de universiteit genoodzaakt het studentenrestaurant Komida tijdelijk te sluiten. Pech voor wie er deze middag wilde lunchen.

Ransomware

De problemen zijn het gevolg van een hackersaanval waar de universiteit slachtoffer van werd. Afgelopen weekend probeerde de hackers ransomware te installeren om de servers plat te leggen. Ransomware is een vrij agressieve vorm van internetfraude waarbij criminelen de ICT-systemen volledig proberen te blokkeren totdat het slachtoffer betaalt wat zij vragen.

Inmiddels heeft de Universiteit Antwerpen ook gecommuniceerd over de aanval. Volgens woordvoerder Peter De Meyer zijn er geen systemen getroffen die de dagelijkse activiteiten ernstig kunnen verstoren. De website is niet aangetast en studenten kunnen nog steeds gewoon inloggen op het digitaal leerplatform Blackboard. De universiteit verwacht dat Komida snel weer kan opengaan. Wellicht de belangrijkste informatie van allemaal is dat De Meyer benadrukt dat de hackers er niet in geslaagd persoonlijke gegevens van studenten of andere vertrouwelijke informatie te stelen. Daar hebben zij toch nog geen weet van althans.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business